Virusul depistat în India stârnește panică la nivel mondial. E prăpăd, rata mortalității atinge 75 la sută
- Stere Gaci
- 9 septembrie 2021, 15:43
Moartea unui băiat de 12 ani a pus autoritățile din statul indian Kerala în alertă maximă.
Indienii se tem că e vorba de un focar de îmbolnăvire cu teribilul virus Nipah, care are o rată a mortalității de până la 75%. Un băiat de numai 12 ani a murit din cauza acestui virus pe 5 septembrie, sporind presiunea asupra sistemului sanitar din acest stat, care se confruntă și cu un număr mare de cazuri de Covid-19.
S-au declanșat anchete epidemiologice stricte
Autoritățile sanitare au încercat să identifice toate persoanele care au intrat în contact cu băiatul. 54 dintre acestea, inclusiv opt contacte primare, au fost testate negativ.
"În prezent, 68 de persoane sunt izolate la Colegiul și Spitalul de Medicină [Kozhikode]. Cei care au dat rezultate negative vor mai sta încă trei zile în carantină. După aceea, se pot întoarce acasă, dar vor respecta protocoalele de carantină de acolo", a declarat ministrul Sănătății din Kerala, Veena George, a pentru The Indian Express.
"Guvernul central a trimis o echipă în Kerala pentru a sprijini statul în măsurile de sănătate publică și pentru a oferi sprijin tehnic", a scris ministrul sănătății și bunăstării familiei, Mansukh Mandaviya pe Twitter.
Băiatul a fost inițial tratat pentru encefalită
Băiatul a fost diagnosticat inițial cu encefalită, cunoscută și sub denumirea de febră cerebrală. Medicii au trimis, însă, probele prelevate la Institutul Național de Virologie, care a confirmat că este vorba de virusul Nipah.
Statele vecine Karnataka și Tamil Nadu sunt, de asemenea, în alertă, examinând oamenii pentru simptome asemănătoare Nipah.
De ce este atît de temut virusul Nipah?
Virusul Nipah a fost detectat pentru prima dată în Malaezia la sfârșitul anilor '90. Virusul se poate răspândi cu ajutorul liliecile de fructe, al porcilor, dar și prin contactul uman. Unele cercetări au arătat că virusul poate ajunge la oameni și prin intermediul pisicilor și câinilor. Rata mortalității este înfricoșătoare- între 40% și 75%.
Simptomele includ febră mare, convulsii și vărsături; nu există vaccin sau medicament pentru virusul Nipah. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că tratamentul primar este îngrijirea de susținere. Rămâne relativ rar în rândul oamenilor, cu mai puțin de 1.000 de cazuri înregistrate vreodată. Totuși OMS tratează cu multă îngrijorare orice focar din cauza potențialului pandemic.
Un focar inițial al bolii în anii 1990 a ucis peste 100 de persoane din Malaezia și Singapore. În încercarea de a preveni răspândirea infecțiilor, aproximativ un milion de porci au fost sacrificați atunci și mai multe abatoare au fost închise, scrie dw.com.