Virusul contagios face ravagii. Cazurile de norovirus, în creştere. Cum se manifestă boala

Virusul contagios face ravagii. Cazurile de norovirus, în creştere. Cum se manifestă boala Sursa Foto: Arhiva EVZ

Virusul contagios face ravagii în Marea Britanie. Personalul medical depune eforturi mari pentru a externa pacienţi şi a face loc în spitale şi clinici altor bolnavi aflaţi în stare critică.

Virusul contagios face ravagii în Marea Britanie. Spitalizările pentru gripă au atins cel mai înalt nivel din această iarnă. Infecţiile cu norovirus au crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Virusul contagios face ravagii. Medicii abia mai fac faţă numărului mare de pacienţi

Cazurile de infectare cu virusul contagios, care provoacă vărsături, continuă să crească în Marea Britanie. Bumărul pacienţilor cu gripă din spitale a atins cel mai ridicat nivel din această iarnă. Personalul NHS se confruntă cu o luptă tot mai mare pentru a elibera paturi.

Cazurile de norovirus din primele două săptămâni ale lunii ianuarie au fost cu 40% mai mari decât media. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a fost cel mai mare la adulţii de peste 65 de ani. În jur de 1.500 de persoane au fost internate în fiecare zi săptămâna trecută. Zeci de persoane au ajuns direct la terapie intensivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeie, Strănut, Suflarea Nasului, Gripa

Virusul contagios face ravagii. Sursa foto: Pixabay

Cum se manifestă norovirusul

Virusul contagios, mai exact infectarea cu norovirusul are simptomatologie digestivă. Provoacă vărsături şi diaree mai mult de  două zile.  Cazurile de infectări cu acest virus sunt în creştere de anul trecut şi au depăşit nivelurile de dinaintea pandemiei.

Experţii din domeniul sănătăţii au declarat că această creştere a numărului de cazuri ar putea fi legată în parte de vremea foarte rece. Datele publicate de UKHSA au arătat că au existat 487 de cazuri de norovirus în primele două săptămâni ale lunii ianuarie. Comparativ cu o medie de 349 în aceeaşi perioadă din ultimii cinci ani.

Mai multe spitale au fost nevoite fie să închidă secţii, fie să restricţioneze orele de vizită din cauza unor focare ale virusului. Se înregistrează creşteri şi în Statele Unite unde peste 100.000 de persoane sunt spitalizate cu această boală.

Şi aici personalul se confrunte cu probleme continue de externare a pacienţilor care sunt apţi din punct de vedere medical. Capacitate de asistenţă socială este sufocată.

Fată, Bolnav, Virus, Coronavirus

Virusul contagios face ravagii. Sursa foto: Pixabay

Virusul se transmite foarte repede

Amy Douglas, epidemiolog pentru norovirus la UKHSA, le-a cerut britanicilor care au prezentat diaree şi vărsături să ia măsuri pentru a evita transmiterea infecţiei.

„Nu vă întoarceţi la serviciu, la şcoală sau la grădiniţă decât după 48 de ore de la încetarea simptomelor şi nici nu pregătiţi mâncare pentru alţii în acest interval de timp”.

Epidemiologul a mai cerut populaţiei să evite vizitarea rudelor din spitale şi centre de îngrijire pentru a preveni transmiterea infecţiei în aceste medii vulnerabile.

„Spălatul pe mâini cu săpun şi apă caldă şi utilizarea produselor pe bază de înălbitor pentru a curăţa suprafeţele vor contribui, de asemenea, la împiedicarea răspândirii infecţiilor. Gelurile cu alcool nu ucid norovirusul, aşa că nu vă bazaţi doar pe acestea”.

Corona, Sistemul Imunitar

Virusul contagios face ravagii. Sursa foto: Pixabay

Nu mai sunt paturi libere în spitale

Creşterea numărului de infecţii cu virusul contagios vine în contextul în care personalul NHS se confruntă cu o luptă tot mai mare pentru a elibera paturile pacienţilor care sunt apţi din punct de vedere medical să plece. Şefii din sănătate avertizează că secţiile sunt „aproape pline până la refuz”.

Întârzierile în externarea pacienţilor, din motive care includ lipsa de spaţiu în centrele de îngrijire, au crescut brusc de la începutul lunii ianuarie, punând o presiune suplimentară asupra spitalelor britanice care se confruntă deja cu impactul virusurilor de iarnă, în condiţiile în care Regatul Unit a suferit anul trecut cea mai gravă epidemie de gripă din ultimul deceniu. În schimb, numărul de pacienţi care au fost testaţi pozitiv la Covid-19 este însă în scădere uşoară.