„Virușii zombie” au reapărut după 50.000 de ani. Cât de periculoși sunt

„Virușii zombie”, care au rămas înghețați timp de aproape 50.000 de ani sub un lac din Siberia, au reapărut, iar sănătatea oamenilor este în pericol. Specialiștii au explicat cum s-a produs acest fenomen.

Cercetătorii au înviat un „virus zombie” care a rămas înghețat timp de aproape 50.000 de ani sub un lac din Siberia. Este vorba despre cel mai periculos și vechi virus din lume. Specialiștii nu se așteptau ca acesta să reapară și au explicat care sunt riscurile.

Potrivit unui studiu făcut de oamenii de știință de la Centrul Național Fracnez pentru Cercetare Științifică, „virușii zombie” rămân periculoși în ciuda faptului că au rămas blocați în pământul înghețat timp de zeci de milenii.

„Din cauza încălzirii globale, permafrostul a cărui dezghețare este ireversibilă eliberează materie organică înghețată de până la un milion de ani, majoritatea descompunându-se în dioxid de carbon și metan, ceea ce contribuie și mai mult la efectul de gaze de seră”, a spus microbiologul Jean-Marie Alempic, persoana care a condus studiul virusurilor zombie.

Cel mai vechi virus care a reapărut se numește Pandoravirus yedoma și are aproape 48.500 de ani. El a fost descoperit sub fundul unui lac din Yukechi Alas în regiunea Iacuția, Rusia, și este extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor, dar și pentru mediu.

Cât de periculoși sunt acești viruși

„Situația ar fi mult mai dezastruoasă în cazul unei plante, animal sau boală umană cauzată de învierea unui virus antic necunoscut”, au scris cercetătorii, care au emis deja un avertisment pentru autoritățile din domeniul medical despre lipsa de actualizare a cunoștințelor pe care le deținem despre virusurile ce „trăiesc” încă în permafrost în ultimul deceniu.

Nu este prima dată când cercetătorii au descoperit un virus antic blocat în gheață. În 2014, aceiași oameni de știință au înviat un virus blocat în permafrost de 30.000 de ani. Specialiștii au declarat că mulți viruși reapar din cauza încălzirii globale, dar că nu știu exact dacă mai au putere sau nu.

O epidemie de antrax în Siberia a infectat în 2016 zeci de persoane, omorând un băiat de 12 ani. Vectorul bolii ar fi dezghețarea și descompunerea cadavrului unui ren care a murit în 1941. Cu toate astea, specialiștii speră ca aceste virusuri să fie ținute sub control, potrivit Insider.