Un bărbat din Neamț a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a infectat cu un virus ce este transmis de rozătoarele sălbatice de la munte.
Un bărbat în vârstă de 72 de ani din județul Neamț a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul Parhon din Iași cu o afecțiune foarte rară: Este vorba despre infecție cu hantavirus. Boala este transmisă de către rozătoarele sălbatice și provoacă febră hemoragică cu sindrom renal. Bărbatul locuiește într-o zonă montană, în comuna Ceahlău - Neamț, iar medicii avertizează că locuitorii din astfel de comunități sunt expuși la riscul de infectare.
Starea de sănătate a pacientului este foarte proastă, pentru că suferă de insuficiență renală și hepatică. Medicii i-au făcut dializă
Bărbatul se află într-o stare fizică foarte proastă, pentru că are insuficiență renală și hepatică. În aceste condiții, medicii i-au făcut dializă, după cum notează Digi 24.
80-90% din astfel de cazuri evoluează în mod favorabil dacă sunt tratate la timp, chiar dacă perioada de convalescență este lungă, pentru că aproximativ 6 luni, spun specialiștii.
Boala apare în urma consumului de apă din surse nesigure. Vinovate pentru contaminare sunt rozătoarele sălbatice
Infecția cu hantavirus provoacă febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și abdominale puternice. Medicii spun că această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor. Însă, există un asemenea risc și pentru persoanele care merg ocazional la munte, în vacanță.
Boala poate să apară în urma consumului de apă din surse nesigure, în cazul în care aceasta a fost contaminată de rozătare sălbatice. Începând din anul 2008, medicii de la Spitalul Parhon din Iași au tratat aproximativ 30 de infecții cu hantavirus. Cel mai recent caz fusese diagnosticat în anul 2019, conform sursei citate.
Hantavirusurile sunt virusuri cu genom ARN monocatenar trisegmentat care aparţin familiei Bunyaviridae, genul Hanavirus. Sunt agenţi etiologici a două sindroame clinice: sindromul pulmonar cu hantavirus şi febra hemoragică cu sindrom renal (grup de afecţiuni cu manifestări clinice similare: febra hemoragică epidemică, nefropatia epidemică şi febra hemoragică de Coreea).
Gazda principală a virusului sunt rozătoarele, fiecare variantă de hantavirus fiind transmisă de un anumit tip de rozătoare. Sunt cunoscute mai multe variante de hantavirus responsabile de producerea febrei hemoragice cu sindrom renal: Hantaan, Dobrava, Seoul, Saaremaa şi Puumala, conform bioclinica.ro.