Virus în fiecare baril. Despre piaţa petrolului, despre panică şi logică

Virus în fiecare baril. Despre piaţa petrolului, despre panică şi logică

KOMMERSANT.Ru (Rusia). Ministrul energiei al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak, a lansat ieri supoziţia că, din cauza coronavirusului, întâlnirea miniştrilor ţărilor membre OPEC+ - aceea pe care piaţa petrolieră o aşteaptă cu răsuflarea tăiată - s-ar putea să nu aibă loc într-un cadru fizic, ci în format de videoconferinţă.

Virusul se răspândeşte cu o deosebită rapiditate în Iran, unde procentul de cazuri mortale este foarte mare. Cazuri de îmbolnăvire se înregistrează şi în Kuwait, Irak, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Oman. În luna ianuarie acestor ţări le-a revenit peste 13% din extracţia de petrol la nivel mondial.

Ar fi logic de presupus că, în caz de răspândire a acestei afecţiuni, autorităţile acestor ţări vor acţiona prin introducerea carantinei pe anumite teritorii, limitând circulaţia persoanelor şi sistând activitatea întreprinderilor industriale, aşa cum s-a întâmplat deja în China. Ca urmare, acest lucru poate conduce la faptul că producţia de petrol, ca oricare altă producţie, va fi afectată de măsurile de acest gen luate de guvern.

Fără îndoială, dintr-o teorie speculativă de acest gen nu reiese nicidecum faptul că va apărea un deficit de petrol. În lume există suficiente capacităţi de extracţie în ţările în care nu există cazuri de îmbolnăvire sau numărul acestora este foarte mic (de exemplu, în Rusia). Cu toate acestea, dacă privim situaţia dintr-un asemenea punct de vedere, reducerea drastică a extracţiei în acest moment ar putea fi benefică ţărilor OPEC+, care ar putea fi afectate într-o măsură mai mare de răspândirea virusului. Şi cel puţin pentru moment Rusia nu face parte dintre ele. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News