Virgil Popescu, despre noua centrală de la Petromidia. Promite „cea mai modernă tehnologie de cogenerare”

Virgil Popescu, despre noua centrală de la Petromidia. Promite „cea mai modernă tehnologie de cogenerare”sursa foto. EVZ

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că noua centrală de la Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare. El a precizat că investițiile sunt uriașe și că unitatea va fi deschisă în iulie 2023.

Noua centrală de la Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare şi va asigura necesarul de energie electrică şi abur tehnologic pentru platforma Petromidia. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat când va fi gata construcția, dar și cum va fi unitatea.

„Investim în dezvoltarea sistemului de energie şi, totodată, în modernizarea comunităţilor locale. Un astfel de proiect este cel al noii centrale de cogenerare de la Petromidia, care va fi finalizată anul viitor. Astăzi au fost livrate turbinele pe gaz, iar lucrările pe şantier sunt avansate. Centrala de 80 MW de pe platforma Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare şi va asigura necesarul de energie electrică şi abur tehnologic pentru platforma Petromidia”, a scris, duminică, ministrul Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Noua unitate de producere combinată de energie electrică şi termică este un proiect al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român. Acesta a semant un credit sindicalizat în valoare totală de 83 milioane euro pentru a finanţa construcţia noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lucrări la noua centrală de la Petromidia

FIEKR a anunțat că lucrările vor fi gata la finalul lunii iulie 2023. Noua unitate de producere combinată de energie electrică şi termică va funcţiona cu gaze naturale drept combustibil principal şi va utiliza parţial (în limita unui maxim 25%) din gazul rezultat din procesele tehnologice ale rafinăriei.

FIEKR este deţinut de KMG International şi statul român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie - SAPE, obiectivul principal şi strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. Cei doi acţionari - KMGI şi Statul Român fac parte și din companiile Uzina Termoelectrica Midia şi Rompetrol Rafinare - operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

De compania Rompetrol Energy se ocupă Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, alături de Rominserv şi Uzina Termoelectrică Midia, potrivit Agerpress.