Virgil Musta trage semnalul de alarmă. „Nu mai avem unde interna cazuri grave”
- Lucian Ionescu
- 10 octombrie 2020, 16:45
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a afirmat , joi, că spitalele sunt pline și nu mai există locuri pentru internarea pacienților bolnavi de COVID-19.
Potrivit medicului Virgil Musta, în toată țara s-a ajuns la un nivel de infectare atât de mare, încât orice persoană cu care ne întâlnim poate fi considerată posibil infectată și poate reprezenta un risc.
Avertismentul medicului Virgil Musta
„Asistăm la drame în familie, unde nu mai avem unde interna cazuri grave.
Aparținătorii insistă foarte mult ca pacienții să fie internați, dar noi nu mai avem locuri.
Această presiune face ca și medicii să fie foarte obosiți, tracasați, să aibă probleme în a-și desfășura în mod eficient actul medical.
Dacă acum trei luni riscul de a te întâlni cu o persoană bolnavă nu era foarte mare, acum putem considera ca orice persoană cu care ne întâlnim, prieten, cunoscut, este potențial infectat și ne poate îmbolnăvi.
Trebuie să purtăm masca permanent, când ne întâlnim cu cineva", a spus medicul Virgil Musta.
El a explicat că rata de infectare a crescut în România, dar și la nivel de Europa, pentru că măsurile de relaxare au fost percepute greșit.
„S-a ajuns la o rea înțelegere a relaxării, lumea consideră că dacă ești relaxat nu trebuie să respecți regulile. Nu este adevărat".
Virgil Musta spune că va fi rău pentru comunictate
„Discutăm despre o fază controlabilă pe care am avut-o până acum şi o fază necontrolabilă a pandemiei în care lucrurile vor scăpa de sub control şi va fi foarte rău pentru comunitate”, a spus Musta.
„Am primit un stoc destul de bun, numai că l-am folosit. Sunt mulţi pacienţi care necesită terapie. E un medicament util şi l-am folosit. Urmează, foarte probabil, să primim, am făcut comandă la Minister.
În momentul de faţă nu îl avem în spital. Avem medicamente similare ca eficienţă. Cred că au fost peste 300 de doze, dar s-au consumat destul de repede. Şase se dau la un singur pacient şi pacienţii sunt mulţi.
Niciun medicament antiviral nu are eficienţă clar dovedită. Nici Remdesivir nu poate fi dat la orice pacient, depinde de comorbidităţile pe care le are”, a declarat Virgil Musta, potrivit digi24.ro