VIP-urile plătesc slugi în pușcărie ca să scape mai repede de pedeapsă

VIP-urile plătesc slugi în pușcărie ca să scape mai repede de pedeapsă

Unii deținuți iau minimum 500 de lei pentru a munci în locul condamnaților-vedetă, iar acestora li se scade lunar 5-7 zile din pedeapsă, în contul falsei activități

Patronul blaturilor de tort, proprietarul cofetăriilor Ana, George Copos, a primit, săptămâna trecută, aprobarea Penitenciarului Rahova de a ieși de după gratii, în baza bunei purtări, cu 202 de zile înainte de ispășirea minimului de pedeapsă. Este vorba de o treime din condamnarea de patru ani.

Unul din motivele pentru această recompensă este faptul că a muncit în cadrul atelierului de tâmplărie.

Foști deținuți și organizații care apără drepturile condamnaților au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, ce se ascunde, în foarte multe cazuri, atunci când deținuții cu bani – interlopi, afaceriști și politicieni – scapă de o parte din pedeapsă pentru faptul că muncesc în închisori. În baza regulilor, li se scade lunar - în schimbul muncii - între 5 și 7 zile din pedeapsă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rolul „sclavilor”

„În realitate, vedetele nu lucrează pentru că s-ar înjosi în ochii celorlalți deținuți și ajung la o înțelegere cu gardienii. Mai exact, un deținut - numit fraier sau sclav - muncește în locul vedetei și familia sclavului primește o sumă de bani”, ne-a povestit Mircea, un deținut eliberat anul trecut.

În schimb, vedetei i se scade lunar cam cinci zile din pedeapsa primită. „Toată lumea e fericită: VIP-ul se alege cu micșorarea pedepsei, gardienii au parte de liniște, iar sclavul - cu bani”, ne mai spus fostul deținut. Ioan Becali, Victor Becali, Gigi Becali sau Sile Cămătaru sunt VIPurile care au muncit în închisoare. De obicei, este vorba de activitate în ateliere de tâmplărie, cizmărie, agricultură sau la bucătărie.

Reprezentanții Asociației Drepturilor Omului din Penitenciare au precizat că au primit astfel de relatări de la deținuți. În schimb, de la Apador-CH ni s-a transmis că organizația non-profit nu are în obiectul de activitate depistarea unor astfel de nereguli în penitenciare.

Mai mult, în timp unei vizite a reporterilor EVZ întrun penitenciar, unul dintre deținuți ne-a recunoscut naiv și franc că el plătește un coleg să muncească în locul lui, la atelierul de pantofi. În baza aceste scheme i s-a redus peste două luni din condamnare.

În cazul lui Copos, pe 11 februarie, Judecătoria Sectorului 5 va decide dacă va accepta reducerea de 202 de zile din pedeapsa minimă de 14 luni sau îl va obliga pe Copos să rămână până în iunie după gratii.

Copos, ziaristul

Motivarea Penitenciarului Rahova pentru eliberarea lui Copos este: „Numitul Copos a avut un comportament exemplar, nefiind sancţionat disciplinar. A fost recompensat de trei ori, a participat la activităţi lucrative şi programe educaţionale, recenzii de carte, dezbateri, cenacluri literare, redactare reviste, activităţi sportive şi moral religioase. A realizat lucrări ştiinţifice, a menţinut legătura cu familia”.

Ciudatul caz al deținutului Copos

Fostul vicepremier a fost condamnat definitiv, în două dosare de corupție, la patru ani de detenție. Copos are peste 60 de ani, așa că poate fi eliberat după o treime din pedeapsă, 16 luni. Fostul acționar de la Rapid a ajuns în penitenciar în luna martie 2014, când a fost condamnat la 3 ani și opt luni în „Dosarul Transferurilor”. Acesta a executat aproximativ 11 luni din pedeapsă.

REDUCEREA DIN MUNCĂ. Cum prima lună a fost în carantină, rezultă că, dacă ar fi muncit non-stop din aprilie și până în ianuarie, deținutului Copos i s-ar fi scăzut 50-70 de zile din pedeapsă.

SCUTIREA PENTRU LUCRAREA ȘTIINȚIFICĂ. Pentru cartea scrisă, Copos a mai primit o scutire de 45 de zile din pedeapsă, dacă a lucrat la această carte în jur de o lună. Rămâne o scutire de o sută de zile, care ar fi motivată prin activități sportive și prin activitatea jurnalistică.