Viorica Dăncilă, acuzată de furt! Și-a pus presa în cap... PSD, bun de plată

Viorica Dăncilă, acuzată de furt! Și-a pus presa în cap... PSD, bun de plată

Tocmai când se gândea că i-a dat lovitura de grație lui Iohannis, Dăncilă s-a trezit în mijlocul unui scandal cu presa: poza a fost furată...

Totul a pornit de la o postare a candidatei PSD pentru prezidențiale, Viorica Dăncilă, în care îl acuza pe contracandidatul său, Klaus Iohannis, că se ascunde și evită o dezbatere. Numai că, pentru a-și ilustra postarea, a folosit o imagine realizată de fotograful Octav Ganea pentru Inquam Photos, fără a plăti drepturile de autor cuvenite.

Octav Ganea, fotojurnalist la Inquam Photos, a sesizat acest lucru și a formulat acuzația pentru G4Media.

„Observăm cu amărăciune, dar nu cu o reală surprindere, faptul că partidele politice au ignorat apelul agenției foto InquamPhotos pentru respectarea dreptului de autor. Cel mai recent exemplu este folosirea de către un candidat intrat în turul 2 a unei fotografii în scopul de a-l invita pe contracandidat la o dezbatere”, a spus Ganea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Considerăm că nerespectarea dreptului fotojurnaliștilor, tocmai din partea politicienilor, care ar trebui să fie primii care respectă legea, are un impact negativ asupra industriei de publishing. Reiterăm solicitarea formulată la începutul campaniei și solocităm stafurilor să respecte fotoreporterii și legea dreptului de autor”, a mai declarat Octav Ganea, citat de G4Media.

Fotografia, care îl prezintă pe Klaus Iohannis ieșind de după perdeaua cabinei de vot, a fost aleasă, probabil, pentru a ilustra ideea că președintele s-ar ascunde, idee promovată masiv de liderii PSD. „Azi e ultima zi de campanie. Ultima zi in care Iohannis trebuie sā se ascundā si sā fugā de o dezbatere. Ultima zi in care mai putem face un apel cātre fricosii din PNL: nu-i mai sfidati pe români! Acceptati o confruntare! Azi!”, a scris, de exemplu, Codrin Ștefănescu, pe Facebook.

PSD nu e la „prima abatere”

În aprilie anul acesta PSD a fost în mijlocul altui scandal legat de poze mincinoase. „Un proiect finalizat la începutul anului 2017, realizat cu peste 10 milioane de Euro din bani europeni. Gara CFR din Tîrgu Mureș se aliniază acum la standardele vestului Europei”, anunțau social-democrații pe site-ul guvernarepsd.ro.

Doar că „au uitat” trenul în fotografie: acel tip de tren nu circulă în România, ci în Ucraina. Iar gara Târgu Mureș era, de fapt, gara din Kiev.  Fotografia a fost furnizată site-ului Shutterstock de Denis Belitsky, un fotograf ucrainean.

La o altă postare, în care PSD se lăuda cu dublarea salariilor medicilor, pe pagina de Facebook PSD salvează România, era folosită o fotografie dintr-un spital din Africa de Sud. Un alt exemplu de realizare cu care se lăuda PSD, pe aceeași pagină de Facebook, este faptul că ar fi dublat suprafețele irigate din România. Doar că poza era de pe site-ul Shutterstock din Canada.

„Sunt foarte multe pagini pe care nu le asumăm noi. Nu sunt ale noastre, sunt o grămadă de fani. Numai în partid sunt 535.000 de membri care au cont pe Facebook, plus alte milioane care votează. Nici măcar echipa noastră de online nu poate monitoriza toate paginile de se nasc”, s-a apărat, atunci, Codrin Ștefănescu.

Și pe vremea când partidul era condus de Victor Ponta a existat un scandal similar. „Din obișnuința de plagiator, Ponta a pus pe clipul electoral al PSD, imagini din Ucraina și Belarus”, declara pe atunci președintele Traian Băsescu, la emisiunea „Evenimentul Zilei”, de pe B1 TV.