Tensiuni majore în Guvern. Misiune aproape imposibilă pentru Dăncilă. „Voi lua o hotărâre în cadrul Comitetului Executiv Naţional, când am să ascult şi părerea colegilor mei”
- Lucian Ionescu
- 8 aprilie 2019, 15:02
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat la conferinţa de presă ce a avut loc cu ocazia inaugurării noul sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea al Gărzii de Coastă, că situaţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader va fi clarificată duă ce se va consulta cu colegii din conducerea PSD, iar o decizie ca fi luată în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD
„Aş dori ca astăzi să vorbim despre investiţii, am vorbit foarte mult despre Justiţie. Cred că oamenii sunt interesaţi mai mult de investiţii şi ceea ce facem pentru ei. O decizie (cu privire la Tudorel Toader – n.r.) o voi lua în cadrul Comitetului Executiv Naţional, când am să ascult şi părerea colegilor mei şi o să îmi spun şi eu părerea”, a afirmat Dăncilă, potrivit agerpres.ro
Pentru a lua o hotărâre definitivă Dăncilă a afirmat că în cadrul CExN va prezenta şi o evaluare cu privire la activitatea lui Toader din Guvern
„Suntem guvern politic, suntem susţinuţi politic şi este foarte bine ca aceste discuţii să le avem în cadrul politic, în cadrul Comitetului Executiv Naţional. După ce vom lua această decizie, voi ieşi public şi am să o comunic”, a menţionat premierul.
Referitor la această situaţie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a atras atenţia atât premierului cât şi ministrului Justiţiei că Guvernul trebuie să adopte ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale.
„În ceea ce priveşte ordonanţa, eu vă spun sincer că în ziua de miercuri m-am amuzat: vedeam, aşa, un fel de teatru cam ieftin. Îi vedeam pe unii de la Bruxelles care ţipau şi care urlau şi care ameninţau. (…) Pentru ce era acest teatru? Domnul Toader să înţeleagă că nu mai poate continua aşa, trebuie să înceteze cu această atitudine. Mulţi colegi îmi spun că de fapt toată intenţia dumnealui a fost din ianuarie să ridice aceste subiecte în dezbatere şi ca să discutăm trei luni de zile nu de ce avem de făcut în România reală – nu în România imaginară – şi a tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat şi despre care nu are intenţia să le dea vreodată„, a declarat Dragnea la Călăraşi.
El a solicitat Guvernului să înceteze cu discuţia despre Coduri şi totodată a apreciat că Parlamentul trebuie să finalizeze procedura pe marginea acestora.
„Deci eu cer guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuţie la nesfârşit. Parlamentul începuse procedura de finalizare a votului pentru Codurile penale, după verificarea de la Curtea Constituţională. A fost o greşeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste Coduri prin Ordonanţe de urgenţă ca să ajungă la final să se meargă, din câte am înţeles, cu vreo 7 – 8 articole la Bruxelles într-o mare umilinţă. Deci, în ceea ce priveşte Codurile penale şi legislaţia respectivă, Parlamentul trebuie să-şi urmeze cursul pe care îl începuse. Că se vor adopta în această sesiune, în sesiunea următoare, când se vor adopta, aceste legi trebuie să fie finalizate pentru că au deasupra lor controlul CCR. Guvernul trebuie să se ocupe serios de programul de guvernare, când are de gând să adopte ceva anunţă azi şi adoptă într-o săptămână, nu putem lăsa să se discute despre nişte teme parazite luni de zile. Aici doamna prim ministru trebuie să ia o decizie, este apanajul dumneaei”, a afirmat liderul PSD.
Întrebat ce se va întâmpla cu Tudorel Toader, liderul PSD a răspuns: ”Trebuie să decidă Viorica Dăncilă dacă vrea să-l mențină sau nu”.
Vizavi de poziţia tranşantă a liderului PSD, ministrul Toader a replicat pe pagina sa de socializare că în lipsa urgenței nu poate fi adoptată o ordonanță de urgență.
„Simple precizări! Sunt obligatorii deciziile CCR care au fost pronunțate în controlul a posteriori, față de o normă juridică în vigoare. Nu sunt obligatorii deciziile CCR care au fost pronunțate în controlul a priori, față de proiecte de lege. PS: Legiuitorul poate să renunțe la proiectul de lege supus controlului a priori. Dacă legiuitorul continuă procesul de legiferare, atunci trebuie să respecte soluțiile declarate neconstituționale. În lipsa urgenței, nu poate fi adoptată o Ordonanță de Urgență!”, a scris ministrul pe Facebook.