Fostul golgheter spune că triumful ibericilor la Euro 2008 a modificat ideea de „tehnică“, iar românii şi-au pierdut statutul de „brazilieni ai Europei“.
Viorel Moldovan, fost director sportiv la Unirea Urziceni, în prezent antrenor fără echipă, a urmărit jocurile de la Campionatul European pentru a se perfecţiona în meseria pe care doreşte să o practice. Fostul mare atacant a sfârşit însă departe de caietul cu notiţe, declarându-se fascinat de jocul Spaniei, asemenea unui copil care abia descoperă tainele sportului rege. „Moldo-gol“ vorbeşte cu entuziasm despre avantajele ibericilor, despre viitor şi despre lucrurile care ne împiedică pe noi, românii, să râvnim la un titlu european în viitorul apropiat. În cele ce urmează, Viorel face o analiză pertinentă a competiţiei abia încheiate.
EVZ: A meritat Spania să câştige acest Campionat European? Viorel Moldovan: Din punctul meu de vedere, da. Pentru că, urmărind jocul Spaniei, mi-am dat seama de ce îmi place fotbalul. Pe de altă parte, faptul că ibericii au câştigat trofeul european este surprinzător. Spania are fotbalişti pe care îi cam uitasem. Mă obişnuisem să-i văd plecând acasă după primele runde eliminatorii.
Stilul spectaculos de joc al Spaniei va influenţa fotbalul european în vreun fel? E clar că fotbalul a ajuns la o răscruce în urma victoriei spaniole. Pragmatismul şi jocul de aşteptare nu mai au nicio şansă. Spania a găsit o formulă căutată de mulţi până acum: tacticizare şi siguranţă în apărare şi libertate de joc de la mijloc în sus. Apoi, s-a tot vorbit în ultimii ani despre fotbalul atletic şi s-a pus accent pe jucătorii cu o pregătire fizică impecabilă. E adevărat, contează şi asta, dar iată că nu este o condiţie esenţială pentru o campioană. La Spania a contat dinamica jocului.
Luis Aragones, selecţionerul Spaniei, este cel mai bătrân antrenor de la acest turneu final. Contează vârsta la tehnicieni? Nu prea contează... Poate că vârsta te face mai serios. Mă uitam la Aragones: şi atunci când se bucura era serios! Cel mai mare merit al lui este acela că a avut puterea să-l lase acasă pe Raul, în ciuda criticilor pe care şi le-a atras. Se ştie că Raul este un element destabilizator atunci când nu joacă. În felul ăsta, lotul a avut linişte şi echilibru. N-a existat un lider în vestiar.
O să dureze supremaţia spaniolă în fotbal? Este un moment greu pentru Spania din două motive: în primul rând pentru că se schimbă antrenorul şi în al doilea rând pentru că, după astfel de succese, intervine relaxarea şi automulţumirea.
Străinii de mâna a doua, cei mai dăunători
Ce ar trebui să învăţăm de la echipa Spaniei? Foarte multe. Ar trebui să învăţăm că nu suntem noi „brazilienii Europei“, cum ne place să spunem, şi să nu ne mai credem tehnici, pentru că între timp termenul de tehnicitate s-a schimbat. Noi, românii, ne credem tehnici pentru că lovim mingea de o mie de ori până să îi dăm drumul. Ori, din punct de vedere modern, a fi tehnic înseamnă să loveşti mingea de cel mult 2-3 ori şi să o laşi să curgă. Altfel, jocul devine static.
Cum vezi viitorul echipei naţionale a României? Ce ar trebui să se schimbe? Nu am soluţii şi nici nu vreau să învinuiesc pe cineva. Însă principala problemă este tendinţa tot mai accentuată a cluburilor din România de a transfera jucători de mâna a doua sau a treia din străinătate, şi cu precădere din Portugalia. Jucători care în România câştigă mai bine şi care nu ne ajută cu nimic. La ora asta nu văd niciun străin din Liga I care ar putea fi naturalizat pentru a juca în echipa naţională. Ei nu fac decât să ia locul unor tineri fotbalişti români care se pierd în felul ăsta. Avem nevoie urgentă de o lege care să limiteze numărul străinilor. Liga I a devenit un El Dorado al fotbalului european.
"Ar trebui să învăţăm că nu suntem noi «brazilienii Europei», cum ne place să spunem, şi să nu ne mai credem tehnici, pentru că între timp termenul de tehnicitate s-a schimbat." - Viorel Moldovan, fost internaţional român
CARIERĂ
Omul dintre generaţii
Viorel Moldovan a jucat 70 de meciuri pentru echipa naţională a României, marcând 25 de goluri. „Moldo-gol“ a făcut parte din Generaţia de Aur, dar a prins şi câţiva ani alături de fotbaliştii de azi ai echipei naţionale, precum Mutu, Chivu şi Lobonţ. Moldovan s-a remarcat la Campionatul Mondial din Franţa - 1998, când a marcat două goluri, şi la Euro 2000, când a reuşit un gol împotriva Germaniei. El s-a retras în 2005, după un meci contra Macedoniei, în calificările pentru Cupa Mondială din 2006.