Experiment medical revoluționar. Povestea violonistei care a cântat în timpul operației pe creier

Experiment medical revoluționar. Povestea violonistei care a cântat în timpul operației pe creier Violonista care a cântat în timpul operației pe creier Sursa foto. Captura video

În anul 2020, o echipă de neurochirurgi din Marea Britanie realiza un experiment unic, operând pe creier o femeie în timp ce cânta la vioară. După trei ani, pacienta l-a întâlnit pe neurochirurgul care a operat-o.

Violonista Dagmar Turner a fost diagnosticată cu o tumoră pecreier, în 2019. Odată ce medicii i-au pus acest diagnosticul, artista a crezut că nu va mai cânta niciodată. Însă medicii de la King's College din Londra i-au propus un experiment medical inedit. Ei au decis să o opereze pe creier în timp ce cânta la vioară. Operația a fost un succes, iar experimentul a fost înregistrat și a făcut înconjurul lumii.

Violonista și-a întâlnit medicul după trei ani

După aproape trei ani de la experimentul care i-a salvat viața, Dagmar Turner și-a reîntâlnit medicul neurochirurg care a operat-o. Ea s-a revăzut cu neurochirurgul de la King's College Hospital, profesorul Keyoumars Ashkan. Acesta este, de asemenea, absolvent de muzică și cântă la pian.

„Am reușit să îndepărtăm peste 90 la sută din tumoare, inclusiv toate zonele suspecte de activitate agresivă, păstrând în același timp funcția completă a mâinii stângi”, a spus  profesorul Keyoumars Ashkan

Ne puteți urmări și pe Google News

După revederea cu violonista, pe care a operat-o cu succes, el și-a exprimat dorința de a cânta alături de ea.

„Evident, Dagmar este monitorizată în mod regulat dar, până acum, totul este bine și îi ținem pumnii pentru ca lucrurile să rămână în regulă. Continuă să cânte, la fel de minunat și uimitor la vioară și, poate, într-o zi vom putea cânta împreună”, a spus medicul.

Povestea unei intervenții spectaculoase

Dagmar Turner activează ca violonistă în Orchestra Simfonică din Isle of Wight. Ea a fost diagnosticată cu o tumoră pe creier, prima oară, în 2013, după ce a făcut o criză în timpul unui concert. Pasionată de muzică, a încercat orice tratament care să o ajute fără să fie obligată să renunțe la vioară.

Și a reușit să țină boala la respect timp de șase ani, până în 2019, când un alt consult a stabilit că tumora crescuse foarte mult. Boala devenise din ce în ce mai agresivă, astfel că violonista a fost nevoită să ia o decizie. Medicii i-au propus o intervenție chirurgicală.

Doar că, tumora fiind localizată pe lobul frontal, riscul era să nu mai poată cânta niciodată la vioară. Riscurile erau mari, dat fiind că medicii trebuiau să intervină aproape de acele zone ale creierului responsabile de coordonarea mișcărilor delicate ale mâinii stângi. Distanța față de tumoră a fost la fel de îngustă ca lățimea unui card de credit.

Violonista și experimentul inedit

Neurochirurgul Dr. Keyoumars Ashkan i-a propus o soluție inedită, o adevărată revoluție în medicină. Turner urma să cânte în timpul intervenției chrurgicale. Violonista a cântat la vioară, iar acest lucru i-a permis echipei chirurgicale să se asigure că zonele creierului care îi controlau mișcările mâinii nu au fost afectate de intervenție

Procedura a fost un succes, iar chirurgii i-au eliminat peste 90% din tumoră, fără a-i afecta abilitățile motorii. Astfel, după trei zile de la procedură a putut să revină la familie, la soțul și fiul ei. Iar după câteva săptămâni a revenit în orchestră și a reluat repetițiile alături de colegii ei.

„Vioara este pasiunea mea. (...) Cânt de când aveam 10 ani, iar gândul că-mi voi pierde îndemânarea a fost sfâșietor”, spunea violonista la scurtă vreme după operație.

Și-a reluat locul în orchestră și continuă să cânte

Violonista și-a reluat locul în orchestră și continuă să cânte, chiar și la aproape trei ani după operație. E drept că lucrurile nu mai sunt la fel ca înainte. Obosește mai repede, astfel că trebuie să facă pauze destul de des, iar acest lucru o enervează foarte mult.

„La început a fost uluitor, dar apoi, au apărut efectele secundare. Este vorba despre oboseală și lipsă de energie. Nici acum nu am scăpat de aceste efecte, iar acest lucru mă enervează foarte tare”, a mai povestit violonista, conform classicfm.com.

Alte cazuri similare

N-a fost singura astfel de operație pe creier, în timpul căreia un muzician a cântat, așa cum s-a întâmplat cu violonista britanică. Un tenor sloven a fost supus unui experiment medical similar. El a cântat un pasaj dintr-un ciclu muzical de Schubert, în timp ce a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru o tumoare pe creier. S-a întâmplat la Centrul Medical Universitar din Utrecht.

Tenorul sloven Ambrož Bajec-Lapajne a rămas treaz în timp ce medicii au intervenit pe creierul său pentru a îndepărta o tumoare cerebral. În timpul operației, a trebuit să rămână treaz pentru ca chirurgii să poată testa funcția cerebrală. Aceștia i-au aranjat un acompaniament la pian și l-au rugat să cânte.

O altă violonistă, Naomi Elishuv,a cântat Mozart în timpul operației, iar Carlos Aguilera a cântat la saxofon în timp ce chirurgii îl operau pe creier.

Un alt muzician, Anthony Kulkamp Dias, a cântat la chitară în timpul operației pe creier pentru eliminarea unei tumore. Intervenția a avut loc în Santa Catarina, Brazilia. Iar în timpul intervenției a cântat mai multe cântece, între care „Yesterday” de la Beatles.