Violenţe la o Primărie controlată de Ilan Şor. Adepţii fostului deputat, aflaţi în minoritate, încearcă să facă legea lor. Video

Violenţe la o Primărie controlată de Ilan Şor. Adepţii fostului deputat, aflaţi în minoritate, încearcă să facă legea lor. Video Consiliul Ivancea/sursa foto: EVZ

Ilan Şor controlează în continuare Primăria comunei Ivancea din raionul Orhei, unde, pe lângă interese politice, mai are şi interese personale. Iar consilierii locali, aleşi pe lista Partidului Renaştere, afiliat penalului fugar, încearcă să impună legea lor, deşi se află în minoritate. Iar uneori recurg chiar la violenţe pentru a-şi atinge scopul.

Comuna Ivancea este amplasată în Codrii Orheiului şi mai include în componenţa sa satele Brăneşti şi Furceni. Pe aici trece şi un important traseu turistic, care duce la Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

Ivancea mai este cunoscută şi pentru lacurile pitoreşti, dar şi taberele de odihnă din pădure. Două din ele au fost cumpărate, cu ani în urmă, pe bani mărunţi, de Ilan Şor. La moment, cele două tabere se află sub sechestru şi ar putea fi înstrăinate de autorităţile de la Chişinău.

Cu portretul lui Ilan Şor în biroul de serviciu

Până la alegerile locale din toamna anului trecut, majoritatea în Consiliul local o deţineau cei din Partidul Şor. Acum, din cei 13 consileri, cinci sunt de la PAS, patru – de la Renaştere, doi sunt de la socialişti şi câte unul din partea comuniştilor şi al partidului condus de fostul premier Ion Chicu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât priveşte primarul, Alexei Saviţchi, un fost pădurar, a câştigat la limită primul său mandat, fiind candidatul Partidului Renaştere. La fel, majoritatea funcţionarilor din Primăria Ivancea sunt fideli lui Ilan Şor, iar unii chiar idolizează.

Primarul Alexei Saviţchi Primarul Alexei Saviţchi/Sursa foto: EvZ

Până nu demult, într-un birou din Primăria Ivancea era atârnat pe perete portretul lui Ilan Şor. Funcţionara a renunţat la el numai după intervenţia poliţiei, sesizată de o consilieră de la PAS.

Totodată, mai multe realizări ale administraţiei publice locale au fost prezentatate ca merite ale Partidului Şor. Un exemplu îl reprezintă staţiile de autobuz, construite din bani publici, pe care a fost desenat ozorul roşu-verde al Partidului Şor, scos în afara legii.

Staţie de autobuz Staţie de autobuz. decorată cu ozorul Partidului Şor/Sursa foto: EVZ Staţie de autobuz Ivancea Staţie de autobuz Ivancea/ Sursa foto: EvZ

Adepţii lui Şor insistă ca majoritatea să voteze pentru omul lor

Activitatea Consiliului local Ivancea este blocată de mai mult timp, mai multe şedinţe la rând fiind amânate.

Mărul discordiei îl reprezintă candidatul la funcţia de viceprimar, propus din partea Partidului Renaştere. Acesta este fost angajat al Penitenciarului din Brăneşti, fost consilier local, dar şi finul de cununie al lui Iurie Ardaşan, preşedintele filialei Partidului Renaştere din localitate.

Iurie Ardaşan, principalul susţinător al lui Ilan Şor Iurie Ardaşan, principalul susţinător al lui Ilan Şor/Sursa foto: EvZ

Un consilier PAS a declarat pentru Evenimentul Zilei că Igor Morozan ar fi fost prezentat conducerii pro-Şor de la Orhei, care l-ar fi „blagoslovit” pentru funcţia de vice-primar de Ivancea.

Igor Morozan Igor Morozan, candidatul adepţilor lui Ilan Şor*Sursa foto: Facebook

Cei cinci consilieri PAS refuză candidatura lui Morozan. Aceştia îl promovează pe candidatul lor, care toamna trecută a pierdut la limită cursa pentru Primăria Ivancea. La fel, nu vor să-l vadă pe Morozan în funcţia de vice-primar nici ceilalţi patru consilieri de la PSRM, PCRM şi PDCM.

„Primarul pe care îl avem este foarte slab. Noi am propus un candidat bine pregătit. Este candidatul locuitorilor din Brăneşti. Oamenii de acolo tot au nevoie de drumuri, proiecte sociale”, a sărit Ardaşan în apărarea finului.

Insulte şi îmbrânceli din partea adepţilor lui Ilan Şor

Consilierii din majoritate nu au votat trei şedinţe la rând agenda şedinţei Consiliului local, în care era inclusă şi numirea lui Morozan în funcţia de primar.

În susţinerea finului lui Ardaşan au venit naşa candidatului, precum şi cumetrii săi. Faptul că nu s-a pus la vot candidatura lui Igor Morozan a provocat un scandal cu îmbrânceli şi insulte în sala de şedinţe a Primăriei.

Soţii Iurie şi Lilia Ardaşan i-a atacat verbal şi pe jurnaliştii prezenţi în sală. „Duceţi-vă şi faceţi ordine în satul vostru. Lăsaţi-ne pe noi să facem regulă în satul nostru. Cine va trimis? Aţi venit să faceţi circ aici şi să deturnaţi activitatea Consiliului!”, au răsunat acuzaţiile în adresa jurnaliştilor. Un consilier a smuls camera operatorului care filma pentru EvZ.

Consilierii, vizitaţi de primar

Primarul Alexei Saviţchi i-a vizitat acasă pe cei patru consilieri din majoritate, care nu fac parte din PAS.

Consilierul Iurie Răilean a declarat pentru EvZ că edilul i-a spus că va fi propus un alt candidat şi l-a rugat să nu blocheze activitatea consiliului.

Iurie Răileanu a adăugat că a fost ameninţat şi numit necenzurat de către soţii Ardaşan.

Iar în ajun de ultima şedinţă a consiliului, persoane neidentificate au intrat în gospodăria sa şi i-au otrăvit câinele, de rasă alabai.