Cel puțin 90 de persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite, duminică seara, în Bangladesh, în confruntări dintre poliție și protestatari. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Protestatarii cer demisia premierului Sheikh Hasina, relatează BBC, iar guvernul a instituit stare de asediu pe termen nelimitat la nivel naţional, o premieră în istoria țării.
Bangladesh. Cel puțin 90 de protestatari și 13 polițiști morți
Cel puțin 90 de persoane au fost ucise duminică în Bangladesh, pe fondul agravării ciocnirilor dintre poliție și protestatarii antiguvernamentali.
Tulburările au loc în timp ce liderii studenților au declarat o campanie de nesupunere civilă pentru a cere ca prim-ministrul Sheikh Hasina să demisioneze.
Treisprezece ofițeri de poliție au fost uciși când mii de oameni au atacat o secție de poliție din districtul Sirajganj, a declarat poliția.
Protestele studenților au început în urmă cu o lună când au cerut statului să elimine discriminarea privind acordarea locurilor de muncă.
ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Balgladesh
Protestul studenților, care este în desfășurare din iulie, a început cu apeluri la eliminarea cotelor în locurile de muncă din serviciul public. De atunci s-au transformat într-o mișcare antiguvernamentală mult mai largă.
Cel puțin 280 de persoane au murit în urma tulburărilor de până acum.
Guvernul a restricționat accesul la serviciile de internet în unele părți ale țării.
ONU a cerut încetarea „violenței șocante” și a cerut reținere politicienilor și forțelor de securitate din Bangladesh
Presa din Bangladesh afirmă că majoritatea celor uciși în protestele de luna trecută au fost împușcați de poliție. Guvernul susține, însă, că poliția a deschis focul doar în autoapărare și pentru a proteja proprietățile statului.
Studenții din Bangladesh cer locuri de muncă
Protestul studențesc a început luna trecută cu cereri pașnice de eliminare a cotelor în funcțiile publice.
Protestatarii susțin că sistemul privind locurile de muncă din sectorul public este discriminatoriu. Ei spun că acestea sunt rezervate în mare măsură rudelor veteranilor din războiul. Studenții cer ca locurile de muncă să fie acordate pe merit.
Aceste cereri au fost ulterior îndeplinite în mare măsură, dar protestele s-au transformat de atunci într-o mișcare antiguvernamentală mai largă.
Numărul total al morților de la începutul mișcării de protest în iulie se ridică acum la peste 280.