Pentru unii elevi, anii de școală se măsoară în numărul de flegme, amenințări și bătăi primite. Unul dintr e cele mai șocante episoade de agresiune și violență s-a consumat la Giurgiu, episod filmat de altfel cu telefonul mobil. Imaginile de pe internet au oripilat opinia publică, motiv pentru care Evenimentul zilei a decis să meargă pe urmele agresorilor. În acest sens, am contactat-o pe doamna Fierăstrău Ana Maria, directorul Colegiului Tehnic „Viceamiral Ion Bălănescu”, însă aceasta nu a vrut să poarte un dialog referitor la faptul că în instituția pe care o conduce un elev a fost agresat fizic și psihic, susținând că va vorbi doar în contextul în care ne înființăm la biroul dânsei, ca să ne poată vedea.

Patru la purtare pentru un pumn în stil TYSON

În cazul elorlalte două incidente, trecute în revistă mai sus, am avut noroc: directorii cu care am discutat pentru a afla cauzele și circumstanțele în care au avut loc teribilele întâmplări, dar și urmările acestora, s-au arătat foarte binevoitori.

„Elevul lovit este deja acasă, a fost externat. Agresorul a primit pedeapsa maximă care se poate da pentru în vățământul obligatoriu, anume mutarea disciplinară la altă clasă și scăderea notei de purare la 4 . Dacă semestrul viitor nu va lua not a 10 la purtare, va rămâne repetent. Conform regulamentului pentru violență, răspunde în fața organelor abilitate. Astfel, pe numele său se fac cercetări. Are 16 ani, ceea ce înseamnă că răspunde penal. A fost un episod care de la o glumă adolescentină s-a transformat într-o tragedie. A lovit o singură dată, după care a fugit, lucru care mă face să cred că și el s-a speriat. Este pentru prima dată când avem un astfel de caz. Colegiul nostru are un parteneriat cu Penitenciarul pentru minori, dar și cu Poliția. Astfel, elevii noștri au avut ocazia de a sta de vorbă cu specialiști și consilieri care le-au prezentat diferite cazuri, dar și cu tineri de vârsta lor, închiși în Penitenciar, astfel încât să nu ajungă într-o astfel de situație”, ne-a declarat Laurențiu Puicin, directorul Colegiului  ehnic „ Constantin Brâncuși” din Craiova.

A vrut să impresioneze fetele?

Directorul ne-a comunicat că agresorul, fiind sportiv, a dat o lovitură devastatoare și că până acum nu a avut abateri disciplinare, nu a deranjat profesorii, nu a fost violent. Incidentul a avut loc în prima zi de școală, în a doua pauză. Elevul agresat era în c ompania a două fete. Probabil agresorul a vrut să le impresioneze. Astfel, s-a legat de hainele colegului său, spunându-i că se îmbracă prea frumos. De aici, o clipă a mai durat până când boxeurul a trimis groaznicul pumn. „Luni a fost la șc oală, astăzi nu a ajuns la primele două or e”, ne-a mai transmis directorul instituției.

„Ne vedem pe stradă când ieși din școală”

Revenind la tânărul c are a fost filmat în timp c e amenința o pr ofesoară – „Doamnă, vorbesc cum vreau eu, mai citește o dată lucrarea! Lasă că ne vedem pe stradă când ieși din școală. Mă p.. pe ea, stai să vezi ce o bat când iese din școală!”– directorul școlii, Cristiana Bitică, ne-a transmis următoarele:

„Întâi de toate, a fost foarte dureros faptul că un aspect negativ care a avut loc în liceu s-a propagat cu „viteza luminii” în toată presa, spre deosebire de alte situații în care am avut rezultate deosebite. Am luat locul 4 pe țară la Concursul de meserii, un fel de olimpiadă pentru învățământul profesional și am avut elevi implicați în proiecte europene. În situația elevului filmat în timp ce a amenințat o profesoară, e vorba de un tânăr care a abandonat școala și care s-a reînscris în acest an. Îi pare rău și lui, a venit, și-a cerut scuze, însă dat fiind că are peste 18 ani, i s-a deschis un dosar penal”.

Profesoara a gestionat bine situația

„Am analizat situația din toate perspectivele: elevul care a amenințat, cel c are a filmat incidentul și doamna profesoară. Aceasta a fost calmă la momentul respectiv, iar punctul ei forte constă în faptul că a gestionat bine situația. Amândoi elevii sunt stupefiați de ceea ce a ieșit, de cât de ușor pot să-și defăimeze școala, fără a avea măcar această intenție. Agresorul a fost exmatriculat fără drept de înscriere, iar cel care a filmat a fost sancționat prin scăderea notei la purtare. Pe viitor, vom fi mult mai atenți la clasă, la modul de desfășur are al or elor, la respectarea cu rigoare a regulamentului. Odată ce lângă denumirea unui liceu apare un eveniment negativ, devine foarte greu să-i refaci imaginea publică, chiar dacă evenimentul nu este reprezentativ”, ne-a transmis dir ectorul lic eului, Cristiana Bitică.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: