Violență extremă la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Medic bătut de un tată nemulțumit de diagnosticul dat copilului

Violență extremă la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Medic bătut de un tată nemulțumit de diagnosticul dat copilului

În cazul părintelui violent s-a deschis un dosar penal și se află sub control judiciar. Bărbatul de 36 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea. Medicul, care a dorit săși păsteze anonimatul, este încă șocat și și-a luat concediu medical

Despre incidentul de o violență extremă, desfășurat marți în jurul prânzului, când un medic pediatru a fost jignit și lovit, dr. Mihaela Bălgrădean, şefa Clinicii Pediatrie de la „Marie Curie”, ne-a declarat că „este vorba despre unul din colegii noștri cu o activitate îndelungată în spital (n.r. – 25 de ani). Într-unul din cabinetele de consultații, un părinte a agresat, inițial verbal, doctorul care îi îngrijise copilul în vârstă de un an... Aproape instantaneu a început o bătaie de-a binelea, întâi cu palmele, dar, se pare, după leziunile constatate ulterior, și cu pumnii, timp de câteva zeci de secunde”.

Afecțiunea de la ochi poate fi foarte gravă

Bălgrădean ne-a povestit că „agresorul a blocat ușa, așa că toate lucrurile s-au petrecut în interiorul cabinetului. Momentul respectiv a fost urmat de o serie de injurii la adresa personalului de pe secția respectivă, a întregului spital, amenințări cu reclamații către presă și poliție”. Și toate acestea pentru că, după o spitalizare de 24 de ore, pentru o afecțiune respiratorie minoră a copilului, „aparținătorului i s-a comunicat diagnosticul respectiv. El a fost total nemulțumit, considerând, din motive personale, că nu este cel real sau că există un oarecare nivel de incompetență din partea medicului”, a precizat Bălgrădean (foto ).

Întrebată despre amănuntele agresiunii, dar și despre actuala stare de sănătate a medicului, Bălgrădean ne-a relatat că „dumnealui stătea pe o canapea și vorbea cu părintele. A fost lovit în zona feței, a buzelor, și, cel mai rău, a suferit și un traumatism ocular, ochiul începând să-i sângereze. La Institutul de Medicină Legală, unde a ajuns ulterior, i s-a recomandat să facă un examen de rezonanță magnetică, pentru posibile leziuni intracraniene, intraoculare. Acum (n.r. – ieri la prânz) este în concediu medical și este încă șocat, în sensul că aproape nici nuși mai amintește foarte bine despre ce a fost vorba”.

Agresorul se află sub control judiciar

Mihaela Bălgrădean a adăugat că la faţa locului a fost chemată şi Poliţia, iar medicul a făcut plângere penală împotriva tatălui copilului, plângere depusă miercuri și de către Spitalul „Marie Currie”. Polițiștii Secției 16 l-au reținut marți pe bărbatul în vârstă de 36 de ani, acesta urmând să fie cercetat sub control judiciar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire și alte violențe, a informat miercuri Poliția Capitalei. „În fapt, bărbatul a fost reținut marți pentru exercitarea unor violențe asupra unui medic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Agresiunea a avut loc pe fondul unor reproșuri pe care bărbatul le-a adus medicului cu privire la starea de sănătate a copilului său. La aceeași dată, cel în cauză a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, care a dispus continuarea cercetărilor, cu persoana sub control judiciar", a precizat Poliția. Conform prevederilor legale, ameninţarea personalului medical se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, lovirea sau orice alte acte de violenţă - închisoare de la 6 luni la 3 ani, vătămarea corporală - închisoare de la 6 luni la 6 ani, vătămarea corporală gravă - închisoare de la 3 la 12 ani.

Anual, zeci de medici sunt agresaţi de pacienţi sau rudele acestora

Potrivit unui studiu de anul trecut al Colegiului Medicilor din București, 85% dintre medici și asistente au fost agresați verbal, iar peste 10% fizic.

În 2016, un medic de la Spitalul Județean din Pitești a fost strâns de gât de un pacient de 71 de ani care susținea că a stat pe holuri câteva ore fără să fie băgat în seamă și a cedat nervos. Într-un alt caz, camerele de supraveghere ale Spitalului din Galați au surprins adevarate scene de luptă. Un tânăr aflat sub influența drogurilor a sărit de pe targă și a distrus un dispozitiv medical scump. Tot acolo, acum câțiva ani, un stomatolog a fost bătut zdravăn, iar un altul injurat, pentru că le-au cerut unor tineri recalcitranți să nu mai fumeze pe holul spitalului. În 2015, un incident violent a fost înregistrat la Spitalul Județean din Ploiești. Rudele unei paciente l-au lovit atât de rău pe medicul de gardă, încât i-au rupt piciorul stang.

Cele mai multe cazuri de agresiuni apar în ambulanțe și în unitățile de primiri urgențe. Medicii s-au plâns că de multe ori au de-a face cu oameni băuți, greu de controlat. O mare problemă o prezintă și tinerii drogați care pot deveni periculoși din cauza substanțelor pe care leau consumat. Cazuri de abuzuri verbale și fizice apar și în situațiile în care aparținătorii sunt informați că pacientul a decedat. Situații greu de stăpânit se întâlnesc și în unitățile psihiatrice, unde sunt aduse și persoane care au comis infracțiuni. „Suntem expuși fizic agresiunilor. Sunt bolnavi psihici care ne agresează, pacienții depresivi pot să devină extrem de agresivi, mai ales bărbații tineri. Stările de ebrietate sunt foarte dese”, a afirmat șeful Serviciului Județean de Ambulanță Timiș.