Vîntu a fost eliberat! Tupeul lui SOV în instanţă: "Dacă mă duc în arest, voi lua justiţia în mâinile mele"
- Virgil Burl ă
- 14 noiembrie 2011, 19:32
Completul de trei judecători al Curţii de Apel Bucureşti a decis ca Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi ceilalţi opt inculpaţi din dosarul Petromservice să fie cercetaţi în stare de libertate. Ei sunt anchetaţi pentru delapidare şi spălare de bani, prejudiciul adus fiind de 180 de milioane de euro.
UPDATE 6. Din completul de judecată au făcut parte judecătorii Carmen Veronica Găină, Daniela Panioglu şi Vasile Băjan. UPDATE 5. Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi ceilalţi opt inculpaţi din dosarul Petromservice să fie cercetaţi în stare de libertate. Inculpaţii au, totuşi, interdicţia de a părăsi ţara. UPDATE 4. După aproximativ patru ore, audierile s-au finalizat la Curtea de Apel Bucureşti, iar completul de trei judecători a rămas în pronunţare, în ceea ce priveşte recursul lui Vîntu şi Luca la decizia de arestare preventivă. "Ofiţerii acoperiţi sunt din doi în doi la Parchetul General şi Curtea de Apel Bucureşti. Deciziile sunt deja sub masă. Dacă voi pleca acasă, voi şti cine m-a judecat, dacă mă duc în arest voi lua justiţia în mâinile mele", a declarat Sorin Ovidiu Vîntu, pe un ton ameninţător, în faţa completului de trei judecători al Curţii de Apel Bucureşti. SOV a mai spus că nu el a falimentat Petromservice, în prezent PSV Company, ci angajaţii companiei, sfătuiţi de avocaţi. "Mergând pe logica procurorilor, preşedintele OMV ar trebui să fie în boxa acuzaţilor, la Viena, pe motiv că a plătit pe acţiunile Petromservice mai mult decât valorau pe bursă. Nu am încasat bani de pe urma Petromservice, sunt vânat în permanenţă", a mai declarat Vîntu.
Sindicalistul Liviu Luca a declarat în faţa instanţei că, deşi beneficiază de imunitate, prin prisma mandatului deţinut la Comitetul Economic şi Social European (CESE) de la Bruxelles, le-a transmis avocaţilor să nu se folosească de ea, căci el se consideră nevinovat.
UPDATE 3: Şi Sorin Ovidiu Vîntu a intrat în sala de judecată. El a fost adus ultimul dintre cei zece inculpaţi. Nu a făcut nicio declaraţie. Dat fiind numărul mare de inculpaţi - zece - este de aşteptat ca recursul la arestarea preventivă să dureze mai multe ore.
UPDATE 2: Sindicalistul Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan şi ceilalţi şapte inculpaţi au fost aduşi în sala de judecată, în boxa acuzaţilor, prin tunelurile speciale destinate inculpaţilor. Sorin Ovidiu Vîntu nu a intrat, încă. Cel mai probabil, el va fi adus pe altă parte, dat fiind faptul că se află într-un scaun cu rotile.
UPDATE: Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost aduşi la Curtea de Apel Bucureşti, alături de ceilalţi opt inculpaţi din dosarul Petromservice. Judecătorii decid astăzi, definitiv, dacă inculpaţii rămân în arest în următoarea lună sau vor fi eliberaţi.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, săptămâna trecută, că Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, implicaţi în falimentarea Petromservice, trebuie să stea în arest pentru că reprezintă un pericol social deosebit de ridicat. Ei sunt acuzaţi de delapidare şi spălare de bani, prejudiuciul adus ridicându-se la 180 de milioane de euro. Cercetarea acestor persoane în stare de libertate, se arată în motivarea magistraţilor, "ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni". În dosarul Petromservice au fost arestate 10 persoane. "Având în vedere notorietatea inculpaţilor şi a faptelor de care aceştia sunt acuzaţi, valoarea extrem de ridicată a prejudiciului produs, care a determinat intrarea S.C. Petromservice S.A. în stare de insolvenţă, iar potrivit tabelului definitiv al creanţelor doar datoriile bugetare sunt de aproximativ 100 de milioane de euro, conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare, numărul foarte mare al persoanelor afectate prin faptele inculpaţilor, aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom S.A. şi 7.000 de acţionari persoane fizice, profitând de faptul că aceştia sunt în cea mai mare parte persoane cu o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii, care nu îşi puteau exercita drepturile în deplină cunoştinţă de cauză, contribuie la gravitatea faptelor şi denotă o lipsă de scrupule a inculpaţilor de natură să justifice luarea unei măsuri preventive", se mai arată în motivarea magistraţilor. CITIŢI ŞI:
- Politicienii care au ciugulit din palma lui Sorin Ovidiu Vîntu fac un pas înapoi