Vinetele, interzise dacă suferi de aceste boli. Ce se întâmplă în organism atunci când sunt consumate

Sursa foto: Dreamstime.com

Vinetele sunt extrem de apreciate în perioada de post și nu numai. Ele sunt considerate legume, însă, din punct de vedere botanic, ele sunt fructe. Au multe beneficii pentru sănătate, fiind o sursă bogată în nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Un alt avantaj al lor este că pot fi gătite în multe feluri și integrate cu ușurință în diverse preparate. Cu toate acestea, atunci când suferi de anumite boli, este indicat evitarea lor.

Vinetele și beneficiile pentru sănătate

Vinetele au puține calorii, așa că mulți oameni le introduc în diete atunci când își doresc să slăbească sau să se mențină la o anumită greutate. Aproximativ 80 de grame conțin 20 de calorii, 5 g de carbohidrați, 3 grame de fibre și un gram de proteină. Din doza zilnică recomandată, ele conțin 10% mangan, 5% folat, 5% potasiu, 4% vitamina K și 3% vitamina C.

Aceste fructe sunt bogate și în antioxidanți, care protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Studiile efectuate în ultimii ani au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice. Printre acestea se află bolile de inimă sau cancerul.

Un alt avantaj pe care îl au vinetele este menținerea sub control a glicemiei. Fibrele din componența lor trec prin sistemul digestiv intacte. Acestea pot reduce zahărul din sânge prin încetinirea ratei de digestie și absorbție a zahărului din organism. În aceste plante se mai găsesc și polifenolii sau compușii naturali. Ei pot reduce absorbția zahărului și pot crește secreția de insulină.

Sursa foto: Furbymama / Pixabay

Dacă ai aceste boli evită consumul de vinete

Este recomandat să consumăm vinete, ele având multe beneficii asupra organismului. Cu toate acestea, există și cazuri în care consumul lor este interzis. Bolnavii de artrita, guta sau osteoporoza trebuie să le evite sub orice formă. În cazul lor, aceste fructe pot agrava simptomele bolii. Alcoloizii din vinete au potențial alergen și chiar pot provoca intoxicații. În cazul acestor boli nu este recomandat nici consumul de roșii, cartofi sau ardei.

Vinetele conțin nicotină, aceasta substanță fiind responsabilă pentru gustul ușor amărui al semințelor. Nicotina este în cantitate mică, însă nu ar trebui să ne surprindă că vânăta conține această substanță, ea fiind înrudită cu planta de tutun.

Există mai multe lucruri mai puțin cunoscute despre această plantă. Vreme de sute de ani oamenii nu au consumat-o. Aveau convingerea că ea provoacă nebunie, lepră sau cancer. Vânăta a intrat în alimentația oamenilor abia la începutul secolului al XVIII-lea.

Sursa foto: furbymama / Pixabay

Vinetele în cultura chineză

Pentru cei care nu știu, vinetele sunt originare din Asia. Prima atestare a acestei plante apare în tratatele chinezești din anul 544. În Europa ele au ajuns mult mai târziu, prin anii 1500. Englezii au numit-o planta ou, asta pentru speciile de la acea vreme aveau fructele galbene sau albe, asemănătoare cu oul de gâscă.

90% din producția mondială provine din cinci țări. Cel mai mare procent îl deține China, cu 58%, urmată de India cu 25%. Deși are cantități mai mici de producție, vânăta este foarte apreciată în India. În sanscrită există 30 de nume diferite pentru a denumi această plantă și fructele ei.

În vechea societate chineză, vinetele erau folosite pentru a colora dinții. Din coaja lor se făcea o vopsea, cu ajutorul căreia femeile de rang înalt își făceau dinții cenușii. Astăzi dinții albi și bine întreținuți sunt asociați cu sănătatea și statutul. Cu sute de ani în urmă, culoarea lor era considerată plicticoasă, motiv pentru care persoanele de rang înalt îi colorau în diverse nuanțe, potrivit realitatea.net.