Astăzi se decernează Premiul Nobel pentru Pace. Cine sunt principalii favoriţi
- Ioana Tomescu
- 10 octombrie 2014, 09:12
Comitetul Nobel norvegian va anunţa astăzi cine este câştigătorul premiului Nobel pentru Pace. Casele de pariuri internaţionale au deja câţiva favoriţi.
Procesul de selectare a nominalizaţilor este secret, însă a fost confirmat faptul că anul acesta a existat un număr record de nominalizări (298), precizează blogul Washington Post. Organizaţia norvegiană Peace Research Institute Oslo (PRIO) a anunţat câţiva dintre persoanele care au fost confirmate pe lista celor care au intrat în cursa pentru câştigarea premiului, iar casele de pariuri şi-au desemnat favoriţii.
Principalul favorit al caselor de pariuri este Papa Francisc, care dacă va câştiga, va deveni primul suveran pontif care realizează această performanţă. El a fost nominalizat graţie eforturilor sale de menţinere a păcii internaţionale şi a poziţiei clare faţă de conflictul din Siria. Papa Francisc a fost desemnat "Persoana anului 2013", de către prestigioasa revistă Times.
Edward Snowden este un alt preferat al caselor de pariuri. Dezvăluirile fostului angajat NSA au produs reacţii internaţionale puternice. Deşi americanii şi britanicii îl consideră un trădător, Snowden a câştigat recent premiul Right Livelihood Award, denumit şi "Premiul Nobel alternativ".
Cea mai neobişnuită propunere a acestui an pentru premiul Nobel vine din Japonia. Japonezii care se împotrivesc articolului 9 din Constituţia Japoniei sunt printre favoriţi. Articolul controversat reprezintă o clauză adoptată în anul 1947, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care spune că Japonia renunţă să se mai implice într-un război. Anul trecut, Nobelul a fost câştigat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar în anul 2012, de Uniunea Europeană, astfel că nu ar fi o surpriză ca şi în acest an câştigătorul să fie tot unul colectiv, notează publicaţia americană.
Ziarul rusesc Novaya Gazeta ar putea fi prima organizaţie media care câştigă. Publicaţia este reumită pentru investigaţiile şi articolele critice la adresa conducerii de la Kremlin. Înfiinţarea Novaya Gazeta a fost susţinută financiar de Mihail Gorbaciov, un alt câştigător al premiului.
Ginecologul congolez Denis Mukwege, a cărui clinică s-a concentrat pe sprijinirea femeilor victime ale abuzurilor sexuale, tratarea şi consilierea lor psihologică, este considerat de Washington Post cel mai puţin controversat favorit din listă.
Una din favoritele anului trecut are şanse mari la câştigarea premiului şi anul acesta. Este vorba despre Malala Yousafzai, eleva pakistaneză care susţine drepturile fetelor de a merge la şcoală şi care a fost împuşcată în cap de un taliban. Washington Post notează faptul că Malala, la 17 ani, ar putea fi considerată mult prea tânără pentru a fi desemnată câştigătoare (ar fi cel mai tânăr câştigător din istoria premiilor), însă în contextul conflictelor actuale din Orientul Mijlociu, comitetul ar putea să îi acorde ei premiul.