Vine iar valul: Numărul imigranților în Europa a crescut

Vine iar valul: Numărul imigranților în Europa a crescut

La 24 septembrie, aproape 487.000 de cereri de azil fuseseră depuse de către imigranții din UE, Elveția și Norvegia în cursul ultimelor 12 luni.

Această cifră este cu 10% mai ridicată decât aceeași perioadă a anului trecut, potrivit European Asylum Support Office citat de Die Welt.

Țările de unde provine cel mai mare număr de imigranți în UE sunt Siria, Afganistan, Venezuela, Irak, Pakistan, Columbia și Turcia.

Țările care au absorbit cei mai mulți solicitanți de azil sunt Germania, Franța și Spania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre statele cel mai greu lovite de fluxul crescut de imigranți este Grecia. Doar în septembrie, peste 12.000 de imigranți au ajuns în această țară, adică mai mult decât în orice altă lună din 2018 sau 2019. În total, în acest an, 46.100 de persoane au ajuns în Grecia, față de 37.300 în anul precedent.

Săptămâna trecută, premierul grec Konstanti Mitsotakis și-a exprimat frustrarea față de numărul mare de imigranți care s-au oprit în țara sa și nu în alte țări ale UE: „O spun răspicat: Voi ridica problema unor sancțiuni speciale pentru țările europene care refuză să participe la o distribuire corectă a refugiaților la nivel european.”

După toate probabilitățile, repunerea pe tapet la Bruxelles a cotelor obligatorii de imigranți pare iminentă. Ceea ce înseamnă că și România ar putea fi implicată direct.

Până la sfârșitul lui septembrie, peste 80.000 de imigranți au traversat Mediterana ajungând pe coastele Europei. Înaltul comisar ONU pentru Refugiați a anunțat că, anul acesta, 1.041 persoane au murit  sau au fost date dispărute în cursul unor tentative de traversare.

Vorbind pentru Die Welt, președintele Uniunii Creștin Sociale, Kai Wegner, a declarat: „A venit momentul să schimbăm paradigma de salvare din UE după modelul australian al non-toleranței”.

Și Wegner a explicat: „Aceasta presupune trimiterea înapoi acasă a tuturor persoanelor prinse pe Mediterana, fără excepție. Aceasta ar elimina total orice incitări la traversare cu ambarcațiuni improvizate și pune astfel capăt morților în Mediterana.”

Numărul sosirilor cu ambarcațiuni este în scădere cu 102.000 față de anul trecut. Sub conducerea lui Matteo Salvini, Italia a cunoscut cea mai mare reducere a sosirilor. Circa 7600 de persoane au ajuns pe coastele italiene anul acesta, față de 21.000 anul trecut.

Totuși, numărul de imigranți ar putea crește și mai mult. Săptămâna trecută, președintele turc Erdogan a amenințat că va deschide granițele pentru ca 3,6 milioane de refugiați să vină în UE din Turcia, dacă aceasta Europa nu se va supune cererilor sale.