Vine foametea și în România? Unele magazine dau semnalul. Ce nu ai voie să cumperi în cantități mari

Sursa: Pixabay

Organizația Națiunilor Unite (ONU) atrage atenția de luni de zile asupra foametei, numind-o cea mai mare catastrofă alimentară din lume din ultimul deceniu. În acest context, se pare că şi România va fi atinsă de criza alimentară.

De exemplu, băncile de alimente caritabile din Marea Britanie „se pregătesc pentru ce e mai rău”, deoarece guvernul începe să lichideze măsurile de ajutor de urgență puse în aplicare pentru a amortiza impactul pandemiei de COVID-19 asupra milioanelor de lucrători și gospodăriilor cu venituri mici.

Şi în China situația este dezastruoasă. Guvernul de la Beijing îndeamnă populația să își facă rezerve alimentare și de produse de primă necesitate, pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență. Oamenii nu au primit explicații pentru acest apel și se tem că ţara ar putea fi amenințată de lipsa alimentelor.

Si în România situația devine incertă. Sunt magazine care impun o limită la alimentele de bază

Unii s-au grăbit să cumpere unele produse mai puțin perisabile, în cantități ceva mai mari, astfel că reprezentanții unor magazine din Timiș au decis să limiteze achiziționarea acestora.

Potrivit opiniatimisoarei, sunt deja magazine care au limitat cumpărarea unor produse de bază, în ideea ca oamenii să nu-si facă stocuri exagerate de teama unei crize alimentare.

De exempliu, pe ușa de intrare a unui supermarket din Deta a fost postat un afiș prin care clienții sunt înștiințați de raționalizare, că uleiul și zahărul se vând doar în limita a 6 litri, respectiv 5 kilograme, de persoană.

„Din dorința de a asigura produse de baza tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la 6 l pe fiecare bon fiscal„, stă scris pe un afiș pe care e înfățișată o sticlă de ulei.

Un al doilea afiș ilustrează o pungă de zahăr, iar alături este un text asemănător prin care se atrage atenția că se pot cumpăra pe un bon doar 5 kilograme.

Petre Daea: România nu va fi ocolită de criza alimentară

Statul nu a mai făcut nimic pentru susținerea agriculturii. Petre Daea, fost ministru la Agricultură, vorbește despre criza alimentară care ar putea veni mai repede decât ne așteptam, în România. Lipsa unei infrastructuri puternice, a sistemelor de irigații, și lipsa intervenției statului poate genera criza alimentară, de care vorbește Petre Daea:

„Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice. Nu poţi să faci agricultură şi producţii fără apă şi îngrăşăminte. De aici îngrijorarea mea”, a spus Petre Daea.