Speranțe pentru bolnavii de leucemie. Cercetătorii au dezvoltat un test revoluționar
- Iulia Moraru
- 14 septembrie 2023, 08:30
În Australia, o echipă de cercetători a dezvoltat cu succes un test pentru leucemie, care are potențialul de a identifica pacienții care prezintă șanse mari de a experimenta o remisie fără necesitatea unui tratament pe tot parcursul vieții (TFR). Acest lucru ar însemna că acești pacienți ar putea fi considerați efectiv vindecați de boală.
Tipul de leucemie mieloidă cronică (LMC) este o afecțiune care determină măduva osoasă să producă exces de celule albe în sânge. Perturbând astfel producția normală de celule sanguine.
Această dezechilibrare poate duce în timp la complicații, cum ar fi infecții frecvente, anemie sau sângerări inexplicabile și vânătăi.
În prezent, cercetătorii din Australia au elaborat un test inovator pentru anticiparea recidivei în cazul leucemiei.
Persoanele cu leucemie ar putea fi vindecate definitiv
Dr. Ilaria Pagani ocupă poziția de prim autor al unui studiu recent publicat în prestigioasa revistă științifică Blood. Ea spune că succesul obținut în domeniul cercetării privind LMC reprezintă rezultatul a șase ani de eforturi susținute în domeniu.
„Cu această reuşită, mutăm conversaţia pentru persoanele cu LMC de la una de control al bolii pe tot parcursul vieţii la una de vindecare. Cu ajutorul testului pe care l-am dezvoltat, putem estima cu un grad ridicat de precizie cine va avea o probabilitate excelentă de remisie definitivă”, a spus ea.
Cercetările asupra LMC au condus la descoperiri care au avut un impact semnificativ în salvarea de vieți în cursul ultimelor decenii.
În perioada începutului anilor 1990, rata medie de supraviețuire pentru această boală era de mai puțin de cinci ani.
Avansul tratamentelor pentru leucemie, precum inhibitorii de tirozin-kinază (TKI), a adus o creștere semnificativă a ratelor de supraviețuire. Numai că, pentru mulți pacienți, aceste tratamente au generat efecte secundare împovărătoare și, în timp, și-au pierdut eficacitatea.
După decenii de cercetare intensivă, s-a dezvoltat o nouă generație de inhibitori de tirozin-kinază. Unii care au demonstrat o durabilitate crescută și mai puține efecte secundare. Cu toate acestea, pacienții se confruntă în continuare cu necesitatea gestionării bolii pe parcursul întregii lor vieți.
Studiile care au redefinit tratamentul bolii
Înainte de anul 2006, cercetările coordonate de colegii Dr. Pagani din Adelaide, Australia, Profesorul David Ross și Profesorul Tim Hughes, în colaborare cu echipe internaționale, au dezvăluit că exista posibilitatea ca pacienții care au avut răspunsuri remarcabile la tratament să poată să înceteze pur și simplu să ia medicamentele și să rămână în stadiul de remisie.
Pentru pacienții capabili să mențină remisia (TFR), aceasta reprezintă practic o vindecare. Însă până în prezent nu exista nicio metodă definitivă pentru a determina cine va reuși să mențină remisia și cine va experimenta o recidivă, necesitând reluarea tratamentului.
Acest test reprezintă un pas semnificativ, deoarece înlătură o presupunere comună. Și anume că evaluarea răspunsului la terapia cu inhibitori de tirozin-kinază (TKI) este cel mai bine efectuată prin măsurarea prezenței genei de fuziune BCR::ABL1. Cea care definește leucemia, în sângele pacienților cu LMC.
„Până acum, se presupunea că fiecare celulă din sânge care conţinea BCR::ABL1 era o dovadă a unei boli persistente care ar putea duce la recidivă”, explică dr. Pagani.
„Ceea ce am demonstrat acum este că şansele de recidivă depind foarte mult de tipul de celule în care este detectată boala – dacă este în ceea ce se numeşte celule mieloide, atunci şansele de TFR sunt, din păcate, destul de scăzute, dar dacă este în limfocite, atunci acest lucru are un impact limitat asupra probabilităţii de recidivă”, spune medicul.
Testul de sânge care determină cel mai bun tratament pentru pacienți
Rezultatul final constă în dezvoltarea unui test de sânge care oferă o precizie mai mare în determinarea celui mai potrivit plan de tratament. Acest lucru oferă pacienților care aspiră la TFR o încredere sporită înainte de a decide să înceteze tratamentul.
„Acest nou test BCR::ABL1, specific pentru fiecare linie de sânge, poate fi folosit acum pentru a determina cine poate întrerupe terapia în siguranţă, cine ar trebui să continue terapia pentru o perioadă mai lungă şi cine are nevoie de o altă terapie înainte de a putea fi luat în considerare pentru TFR”, a precizat dr. Pagani.
„Din păcate, nu toată lumea va fi un candidat pentru TFR cu abordările actuale, dar pentru cei a căror şansă de recidivă este mare, vom avea acum mai multe informaţii cu care să proiectăm noi abordări terapeutice care pot duce la TFR chiar şi pentru aceşti pacienţi mai dificili”.
LMC este o formă mai puțin obișnuită de leucemie când vine vorba de diagnostic. Însă progresul realizat de cercetători și medici în îmbunătățirea ratelor de supraviețuire arată că aceasta devine tot mai frecventă în ceea ce privește durata de viață a persoanelor afectate.