Vin scumpirile. BNR prognozează o rată a inflației de 4.1% până în decembrie
- Cristi Dorombach
- 14 mai 2021, 13:22
Rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.
Banca Națională dă vina pe scumpirea prețului benzinei
"Ulterior publicării Raportului din luna martie s-au materializat unele presiuni inflaţioniste semnificative, induse preponderent de componentele coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare - îndeosebi pe segmentul preţurilor combustibililor, dar şi al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrică şi gaze naturale). În schimb, pentru rata anuală a inflaţiei de bază (CORE2 ajustat), revizuirile sunt relativ minore, aceasta urmând să atingă 2,8% în decembrie 2021 şi 3% în decembrie 2022. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie. Natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflaţiei IPC să coboare până la 3% la finele anului 2022. În plus, corecţia de la valori situate uşor peste 4%, în cursul anului 2021, la valori plasate confortabil în intervalul ţintei, respectiv în apropiere de 3%, este de aşteptat să aibă loc deja în cursul trimestrului I 2022", se spune în raport.
Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).
Rata inflației va rămâne ridicată
Astfel, rata anuală a inflaţiei în scenariul de bază ar urma să ajungă la 3,5% la finalul trimestrului II din acest an şi să urce la 4,1% la finalul trimestrului III, respectiv să se menţină la 4,1% la finalul trimestrului IV. Aceasta ar urma să coboare la 3,1% la finalul primului trimestru din 2022 şi la 3% la finele trimestrului II, pentru ca să se menţină la această valoare până la sfârşitul primului trimestru din 2023.
Conform sursei citate, rata anuală a inflaţiei de bază este proiectată în reducere în trimestrul II al anului curent pe fondul unor efecte de bază favorabile asociate creşterii preţurilor alimentelor procesate în urmă cu un an, dar şi al reducerii în intensitate a şocurilor de natura ofertei asociate efectelor crizei COVID-19. În sens opus, al exercitării unor presiuni inflaţioniste în dinamizare pe termen scurt, este de aşteptat să acţioneze majorarea recentă a cotaţiilor internaţionale ale materiilor prime agroalimentare, cu efecte potenţiale de creştere a costurilor de producţie ale companiilor. Ulterior, rata anuală a inflaţiei de bază este prevăzută a se înscrie pe o traiectorie uşor crescătoare, atingând nivelul de 2,8% la sfârşitul anului curent, 3,0% la finele celui viitor şi 3,1% la orizontul prognozei.
Potrivit BNR, componenta bunurilor energetice - combustibili, energie electrică şi gaze naturale - este prognozată a cunoaşte o dinamizare a ratei de creştere a preţurilor pe parcursul următoarele două trimestre, după valoarea deja ridicată înregistrată la finele trimestrului I 2021 (7,3%), cu precădere pe fondul evoluţiilor anticipate pentru preţurile gazelor naturale şi ale celor ale combustibililor. Valoarea previzionată pentru finele anului curent este de 9,9%. Ulterior, începând cu anul 2022, pe fondul manifestării unui efect de bază substanţial, dinamica anuală este proiectată a se înscrie pe un trend descendent şi a atinge nivelul de 1,5% în decembrie 2022, respectiv de 0,6% în trimestrul I 2023.
Totul din cauza prețului combustibililor
Ritmul anual de creştere a preţurilor combustibililor este prognozat în accelerare până în trimestrul III 2021, în contextul majorărilor recente ale cotaţiilor ţiţeiului, urmând a decelera ulterior, odată cu ieşirea din baza de calcul a segmentului temporal afectat de aceste creşteri. Prognoza indică nivelul de 7,5% la sfârşitul anului curent şi de 1,8% la finele anului 2022. BNR menţionează că traiectoria a fost revizuită ascendent faţă de Raportul asupra inflaţiei precedent, mai substanţial pe parcursul anului 2021 (cu 2,5 puncte procentuale la finele anului curent, respectiv cu 0,4 puncte procentuale la sfârşitul celui viitor). Această reevaluare s-a produs ca urmare a actualizării traiectoriei preţului petrolului Brent, pe baza cotaţiilor futures, la valori mai ridicate decât cele previzionate anterior, dar şi a anticipării unei traiectorii mai apreciate pentru dolarul SUA în raport cu euro, cu impact asupra cursului de schimb dolar/leu, relevant pentru evoluţia preţurilor în lei ale acestei categorii de produse.
"După majorarea substanţială înregistrată în luna ianuarie (18,4%) de preţurile la energia electrică, prognoza prevede o ajustare descendentă a acestora în luna iulie de aproximativ 5%, în condiţiile reducerilor comerciale care ar urma să fie oferite de furnizori pentru a compensa diferenţa dintre preţul serviciului universal şi cel aferent celei mai bune oferte din portofoliu (în baza Ordinului ANRE nr. 5/2021). Traiectoria proiectată rămâne, însă, marcată de incertitudini ridicate, în contextul comportamentului marilor furnizori de a manifesta un grad relativ ridicat de rigiditate a ofertelor pe piaţa liberă, ajustările observate până în prezent vizând corecţii ascendente ale ofertelor mai avantajoase, spre media pieţei. Comparativ cu proiecţia precedentă, doar rata pentru finele anului curent (13,4%) a fost revizuită în sens uşor ascendent, cu 0,9 puncte procentuale, pe fondul evoluţiilor recente, în timp ce valoarea proiectată pentru sfârşitul anului 2022 se menţine la 2,1%", se spune în Raport.
De asemenea, traiectoria preţurilor la gazele naturale - previzionate în Raportul asupra inflaţiei din luna martie a se plasa la nivelul înregistrat la finele anului 2020 şi pe parcursul anului 2021 - este marcată în runda curentă de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10%, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori şi clienţii finali, pe fondul creşterilor semnificative ale cotaţiilor pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, în lipsa unor informaţii relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale preţurilor până la orizontul prognozei.