Românii sărbătoresc în luna iunie Ziua Internațională a Copilului, precum și Rusaliile. Ministrul Raluca Turcan anunță ultimele detalii legate de 1 iunie.
În luna iunie, românii se pot bucura de mai multe zile libere. Este vorba de Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie, și un weekend prelungit cu ocazia Rusaliilor.
Ziua Copilului se identifică, în acest an, marți. Cu ocazia Rusaliilor, românii se pot bucura de o mini-vacanță de trei zile.
Turcan, ultimele informații despre 1 iunie
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a subliniat că românii nu vor beneficia, în acest an, de o vacanță prelungită cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Mulți români sperau că, având în vedere că ziua de 1 iunie se identifică marți, vor avea parte de mai mult timp liber. Raluca Turcan a informat, însă, că acest lucru nu se va întâmpla.
”Din punctul meu de vedere, nu va exista o punte între ziua de duminică, 30 mai, și marți, 1 Iunie, care este zi liberă prin lege, dar dacă va exista o altă decizie, ne vom conforma”, a spus ministrul Turcan pentru Edupedu.ro.
Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și drept Pogorârea Sfântului Duh, se sărbătorește pe 20 şi 21 iunie. Românii vor avea parte de un weekend prelungit, anume 19, 20 și 21 mai, întrucât 20 mai se identifică cu ziua de duminică.
Ce zile libere mai au românii
După Sărbătoarea Rusaliilor, românii vor mai avea zile libere cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Sfântului Andrei și a Zilei Naționale. După aceste zile libere, urmează vacanța de iarnă. Zilele libere se sărbătoresc astfel:
- 1 iunie (Ziua Copilului) – marți;
- 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
- 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
- 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
- 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
- 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
Legea spune că angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Personalul angajat care prestează activități în cadrul zilelor libere sus-menționate va primi, din partea angajatorului, compensații, potrivit prevederilor legale. Acestea arată că angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, notează fanatik.ro.