Fără doar și sezonul rece este anotimpul ideal pentru a bea vin fiert. În cele ce urmează prezentăm câteva trucuri pentru a obține un vin fiert aromat și delicios, exact ca cel pe care îl găsim în Târgurile de Crăciun.
Dacă alegeți să faceți propria rețetă de vin fiert, puteți adăuga ingrediente după bunul plac. În linii mari, compoziția de bază este aceeași, chiar dacă pe internet găsiți fel și fel de rețete. Evident se folosește vinul roșu, dar nu este obligatoriu. Sunt rețete și cu vin alb.
Vin fiert, trucuri pentru o rețetă perfectă
Pe post de îndulcitor puteți folosi zahărul granulat sau pudră. Desigur siropul de arțar sau cidrul de mere ori mierea sunt alternative ceva mai bune. Scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, ghimbirul și batoanele de cardamom sunt ingrediente care nu trebuie să lipsească dacă vreți să obțineți un vin fiert ca la carte. Nu uitați că aceste condimente trebuie puse la fiert întregi.
Pentru a-i da o notă ușor condimentată folosiți citrice. În special portocale, lămâi și lime. Dacă vă doriți ceva inedit, puteți adăuga și un pic de lichior de portocale, brandy, bourbon. Ingredientul principal, vinul roșu, poate fi un Merlot sau orice vin demisec, demidulce sau dulce. Soiurile ideale pentru fiert sunt cele confiate descrise ca fiind pline de fructe și corpolente.
Nu complicați lucrurile
Nu complicați inutil rețeta. Optați pentru un vin simplu, nici cel mai ieftin soi dar nici cea mai exclusivistă variantă. Vinurile ușoare cu o concentrație redusă de alcool merg de minune cu condimentele verzi. Cardamomul și busuiocul sunt câteva dintre ele. Soiurile mai tari pot fi combinate cu nucșoară.
Important, o cană de vin fiert se bea caldă nu opărită. Dacă îl lăsați să fiarbă, zaharurile se vor carameliza, iar amestecul va căpăta un gust amărui. Indicat este încălziți vinul la foc mic cel puțin 10 minute. Puteți experimenta cu tot felul de arome, zahărul de palmier și chiar și fructele uscate pot fi folosite.
Rețetă de vin fiert:
- 20 de păstăi de cardamom
- 1 sticlă de vin roșu mare
- 3 mandarine
- 6 linguri de zahăr brut
- 1 lingură lichior de portocale
- boabe de piper roz pentru garnitură
- 3 batoane scorțișoară
- 3 steluțe anason
Mod de preparare:
Zdrobiți păstăile de cardamom și scoateți semințele din coajă. Încălziți păstăile la foc mic pentru a elibera aromele. Tăiați o mandarină și stoarceți-le pe celelalte în timp ce cardamomul se află la încălzit. Vinul, sucul de mandarine și mandarinele tăiate le adăugați după ce se eliberează aroma de cardamom. Fierbeți amestecul de vin fiert la foc mic timp de 20-25 de minute. Se poate servi într-o cană mică sau un pahar.
Câteva secrete
Vinul este o băutură delicată, așa că nu creșteți temperatura. Fierbeți vinul la foc mic și nu-l dați în clocot. Alcoolul se evaporă pe măsură ce vinul este încălzit. Atunci când este încălzit peste măsură poate prinde un gust de stafide sau de sirop, anulându-se astfel aromele de fructe.
Pentru un fiert excepțional nu puneți condimente în exces și folosiți pe cât de mult posibil condimentele întregi. Pentru a echilibra condimentele folosiți zahărul alb, simplu sau mierea. Puteți folosi de asemenea sirop de arțar sau de agave, potrivit stirileprotv.ro.