Vila din Florenţa în care a LOCUIT Alexandru Ioan CUZA a fost IDENTIFICATĂ

Vila din Florenţa în care a LOCUIT Alexandru Ioan CUZA a fost IDENTIFICATĂ

A fost identificată vila din Florenţa în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, între 1870 si 1872.

Demersurile care au dus la identificarea locuinței lui Cuza au fost făcute de un ghid turistic român din regiunea Toscana, Melania Cristina Cotoi, plecată din țară în urmă cu 17 ani. 

Ea a explicat cum a identificat clădirea:  “Există o altă cercetare în ceea ce privește șederea domnitorului Cuza la Florența, a fost făcută de un român, tradusă și publicată de Archivi Storici Italiani. Cercetarea este foarte bine documentată, dar pentru a identifica cu exactitate clădirea a fost necesar să aducem noi argumente. Alexandru Ioan Cuza era o persoană stimată în oraș (Florenţa – n.red.), a avut legături îndelungate cu clasa politică și diplomatică italiană. În plus Florența era capitala Italiei când el a decis să se mute în acest oraș. Transferarea curții regale a fost făcută practic abia în 1871, iar casa lui Cuza se învecina cu reședinta regelui, iar cele două familii se frecventau. Ugo Pesci, cronicar al acelei epoci, l-a înscris pe domnitorul Cuza în lista “iluștrilor străini care au ales să trăiască în Florența”.

Melania Cristina Cotoi a obţinut aprobarea de a amplasa o placă comemorativă dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

“Autoritățile locale au fost extrem de încântate de întregul proiect. “Florența este orașul exilaţilor” mi-au spus cu mândrie; ei au o mare calitate de a-și păstra vie memoria  și, de accea au o și istorie atât de lungă. Inițial am prezentat doar intenția noastră de a realiza și amplasa pe bani proprii o placă comemorativă dedicată lui Al. I. Cuza. Cea mai bună soluție am luat-o împreună cu Departamentul Toponomastica al Primăriei, de a o așeza pe sol public, ținând cont că vila astăzi este de proprietate privată. Noi vom dona placa Primăriei și Primăria va pune la dispoziție solul propriu, deci avem o garanție în plus. Placa inscripționata va fi așezată pe un soclu; urmează să decidem forma definitivă, să găsim cea mai armonioasă soluție ținând cont că vila se află pe una dintre cele mai panoramice străzi ale orașului. Nu putem să punem o placă comemorativă fără a prezenta orașului cine este personajul nostru. A fost foarte ușor să găsim istoricii potriviți, iar responsabilii Primăriei când au auzit de intenția noastră s-au activat din nou”, a declarat Melania Cristina Cotoi pentru radoiul public.