Viktor Orban a declarat că obiectivul comun de la acest summit este de a „face Europa măreaţă din nou”, preluând sloganul electoral al președintelui Donald Trump.
Viktor Orban ar vrea o „Europă măreaţă”
Liderii statelor UE au semnat o declaraţie cu privire la competitivitatea UE. La sfârșitul summitului, premierul Viktor Orban a spus că obiectivul comun pe care l-a observat la acest summit este de a „face Europa măreaţă din nou”.
Summitul european informal s-a axat pe teme precum competitivitatea, ținând cont Uniunea Europeană a rămas în urma Statelor Unite. Nu mai vorbim de economia europeană care este afectată de o scădere a productivităţii şi competitivităţii, concomitent cu o creştere a preţurilor la energie.
Viktor Orban a subliniat faptul că blocul comunitar are la dispoziţie jumătate de an pentru a lua o serie de măsuri în vederea recuperării terenului pierdut în faţa Chinei și SUA.
„O jumătate de an. Mai mult timp nu avem”, a spus premierul Viktor Orban în conferința de presă.
Creșterea economică în UE este slabă
Viktor Orban a mai subliniat că una dintre problemele cu care se confruntă UE este creşterea economică slabă, fiind inferioară în ultimii ani celei din SUA şi China, iar companiile europene plătesc pentru energie preţuri mult mai mari decât concurenţii lor.
Toate aceste, spune el sunt din cauza războiului din Ucraina, ajutorul financiar şi militar oferit şi înlocuirea energiei ruseşti cu surse mai scumpe care pun presiune pe bugetele şi economiile statelor UE.
Liderii europeni s-au angajat în procesul de reduce a terenului pierdut în faţa SUA şi a Chinei, recunoscând că acest proces „va necesita investiţii mari”, atât publice cât şi private.
Germania nu mai vrea datorie comună
Mario Draghi, prezent la summitul de la Budapesta, a estimat că UE are nevoie de investiţii între 750 şi 800 de miliarde de euro pe an. Este o problemă deoarece Germania şi alte state mai precaute exclud orice program care să includă o datorie comună, mai ales după programul de finanţare și redresare post-pandemie.
Ursula von der Leyen a anunţat la încheierea summitului că până în iunie 2025 va prezenta o actualizare a soluţiilor în vederea creşterii competitivităţii UE şi reducerea birocraţiei.
Ea a evidenţiat trei priorităţi pe baza raportului Draghi asupra competitivităţii: reducerea decalajului de inovare în raport cu concurenţii, pregătirea unui plan comun pentru competitivitate, decarbonizare şi digitalizare, diminuarea dependenţei externe a UE faţă de sursele de energie şi materii prime strategice, relatează metropol.hu.