Viktor Orbán și Clubul Valdai

Viktor Orbán și Clubul ValdaiSursa: Arhiva EVZ

Anul acesta, tradiționalul discurs ”neoficial” al domnului Viktor Orbán, de la Tușnad, a stârnit valuri. Poate fiindcă dânsul ne obișnuise cu tirade sentimental – viscerale dar, de această dată, a produs un discurs bine articulat. Domnul Orbán susține că această inspirație nouă s-ar datora înrâuririi unui filosof german: „Spengler a scris că Occidentul este în declin”. Dar Oswald Spengler, mort la 1936, nu a pomenit vreodată temele abordate de dl. Orbán, precum „noua doctrină a politicii de securitate a SUA” ori de „ultima schimbare demografică, proporția persoanelor de origine non-europeană”. Deci, de unde provin, în realitate, noile idei ale domnului Orbán?

Europarlamentarul Victor Negrescu apreciază că discursul domnului Orbán „s-a kremlinizat”. Și așa s-ar zice, dacă ar fi să ne luăm după scăpările sale rusofone: „Este un lucru pe care zapadnicii, occidentalii născuți în Occident...” De la Запад, Occident. La fel, textul pare a fi traducerea unui original elaborat de altcineva, care nu se consideră european, ceea ce-l face pe dl.  Orbán să ezite: „Europenii au reacționat la acest lucru ... noi, europenii, am reacționat la acest lucru”. Cum ar spune domnul Orbán, în jargonul său ruso-maghiar, „există o întrebare importantă: sto gyélaty?” De unde provine inspirația care l-a cuprins la această ediție 2022 a Taberei de Vară Tușnad?

Păi să intrăm în detalii. Domnul Orbán începe prin afirmația că „mulți lideri mondiali lucrează pentru a ne reorganiza viața într-o lume în blocuri.” Fraza e preluată aproape integral după prof. Serghei Alexandrovici Karaganov, care conduce Consiliul pentru Politica Externă și de Apărare al Federației Ruse:  „în lume se formează mari blocuri, iar unul dintre acestea va fi Eurasia Mare” (S.A. Karaganov -”Первые контуры Большой Евразии”, in Россия в глобальной политике, 29.05.2015). O fi o întâmplare, o potrivire, un accident?

Dar să continuăm. Afirmă domnul Orbán: „... civilizația occidentală își pierde forța, puterea, autoritatea și capacitatea de acțiune. Atunci când oamenii vorbeau despre declinul Occidentului acum o sută de ani, vorbeau despre un declin spiritual și demografic; ceea ce vedem astăzi este declinul Occidentului din punct de vedere material și al puterii. Cu toate acestea, Occidentul dorește să își răspândească propriile valori.” Și zicea prof. Karaganov în 2017: „Europa, cu gigantica sa cultură și puternica sa economie nu poate pretinde a fi un pol (al noii ordini mondiale) până când nu întreprinde o restructurare fundamentală a proiectului său care, urmare a problemelor apărute și a greșelilor comise, duc cu certitudine și aproape inevitabil la degradarea sau chiar prăbușirea sa.” (S.A. Karaganov -”Кто Прави т миром?”, în aceeași publicație moscovită Россия в глобальной политике, 17.05.2017).

Asta deja nu mai e ”inspirație”, ci comuniune de idei: domnul Viktor Orbán pare a fi direct conectat la publicația moscovită ”Rusia și Politica Globală” (Россия в глобальной политике), organ de presă al Clubului Valdai - grup de reflecție atașat Președinției Ruse.

Astfel, zice dl. Orbán: „Occidentul a fost divizat. O jumătate este o lume în care popoarele europene și cele non-europene trăiesc împreună. Aceste țări nu mai sunt națiuni. Aceste țări nu sunt altceva decât niște conglomerate de popoare. Aș spune chiar că nu mai este vorba de Occident, ci de post-occident. (...) o lume în care popoarele europene sunt amestecate cu oameni din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. (...) Nu vrem să devenim o rasă mixtă! Astfel, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene.”

Această lungă tiradă anti-occidentală se bazează pe ”înțelepciunea” lui Adolf Hitler, dar folosește conceptele de ”post-Occident”, de ”valori post-occidentale”, elaborate de prof. Dmitry V. Yefremenko, membru al  Grupului Valdai și director adjunct al Institutului de Științe Politice al Academiei Ruse. Zice dl. Orbán: „acestor oameni buni de acolo, din Occident, din post-Occident (...) le cerem să nu încerce să ne impună ceea ce noi vedem nu ca pe o soartă, ci ca pe un destin pentru o națiune.” Și zice prof. Yefremenko: „Dacă până de curând dominația Occidentului (în domeniul valorilor – n.n.) părea a fi absolută, acum descoperim că în dezbaterea despre semnificații și valori, rolurile de profesor și elev, de lider și ceilalți, nu sunt atribuite odată pentru totdeauna unor anumite națiuni” (D.V. Yegremenko – ”Рождение Большой Евразии”, în aceeași publicație moscovită Россия в глобальной политике, 28.11.2016).

Tot de acolo, dl. Orbán împrumută ideea că „Occidentul s-a mutat, să spunem, din punct de vedere intelectual în Europa Centrală. Occidentul este aici și în Apus a rămas doar post-Occidentul. Și se duce o bătălie între cele două jumătăți ale Europei.” Iar această „bătălie” despre care vorbește dl.  Orbán a izbucnit fiindcă „Occidentul dorește să își răspândească propriile valori, de care alții se simt umiliți, pe care noi nu le înțelegem și, uneori, chiar ne simțim umiliți.” Exact de aceeași părere e și profesorul Karaganov: „În timp ce Occidentul urmărește valorile post-europene, noi ne-am întors spre valorile tradițional europene precum suveranitatea, un Stat puternic, etica creștină și normele morale”. (S.A. Karaganov – ”Венский концерт XXI века”, tot în Rossiya v globalnoi politike,  03.06. 2015). Din nou, rusul și ungurul sunt total de acord: în aprecierea amândurora, rezultatul confruntării cu ”post-Occidentul” va fi, cum ne destăinuie dl. Orbán,  „sfârșitul supremației occidentale, care a reușit prin diverse mijloace să creeze o unitate mondială împotriva altcuiva pe o anumită problemă. Această epocă se apropie de sfârșit, așa cum se spune în limbajul politic,  o ordine mondială multipolară bate acum la ușa noastră.”

Iar curând, cum precizează prof. Karaganov, „Va fi nevoie să construim o alta ordine a lumii, nouă. Aceasta va fi moderat-bipolară. Un pol în vor constitui Statele Unite, celălalt, Eurasia Mare (...) Rusia și China împreună propun o alternativă viabilă la Occident, care se bucură de sprijinul majorității țărilor și popoarelor.” Fiindcă, așa cum afirmă dl. Orbán, „Capacitatea americanilor de a-și alege imperiul răului, așa cum spun ei, și de a îndemna lumea să treacă de partea bună a istoriei (...) de a-i aduce pe toți de partea bună a lumii și a istoriei, iar lumea să se supună, ceea ce americanii obișnuiau să facă, a fost eliminată. Cea mai mare parte a lumii, în mod evident, nu se supune: chinezii, indienii, brazilienii, Africa de Sud, lumea arabă, Africa.” Și adaugă prof. Karaganov: „India, Japonia și poate și Brazilia ni se vor alătura, fiindcă Rusia a stat de partea bună a istoriei, pe calea dreaptă a istoriei” (S.A. Karaganov – ” Побед. Што далише?”, tot în Rossiya v globalnoi politike,  16.01. 2017).

În ceea ce privește conceptul șocant de ”rasă mixtă”, deși formularea (”rasă amestecată”, ”Rassenschande”) trimite la ideologia hitleristă, Orbán l-a preluat prin intermediul abjectului propagandist putinist Timofei Sergheytsev. Dânsul, în intervențiile sale amplu mediatizate, face referire la  „Occidentul colectiv ca proiectantul, sursa și sponsorul naționalismului ucrainean” care ar fi denaturat poporul rus, inoculându-i o „inflație artificială a componentei etnice ... o construcție artificială anti-rusă... o dorință de independență și o cale europeană (occidentală, pro-americană) de dezvoltare (în realitate - de degradare)”. Pentru dl. Sergheytsev ucrainenii „nu mai sunt națiune”, sunt ”degenerați”, pentru dl. Orbán „aceste țări (occidentale) nu mai sunt națiuni”, tot ca urmare a degenerării, dar prin ”Rassenschande” cu populații dinafara Europei.

Iar atunci când domnul Orbán opune ”rasa mixtă” occidentală (cu sensul nazist de rasă ”degenerată”, ”Entartetes”) idealului său de ”comunitate de popoare”, acest ultim concept este împrumutat de la prof. Karaganov, care exaltă proiectul neo-imperial rusesc ca „o mișcare spre o nouă comunitate de popoare, un spațiu pan-Eurasiatic al dezvoltării, cooperării, păcii și securității”  (S.A. Karaganov - ”От поворота на Восток к Большой Евразии”, în aceeași  Россия в глобальной политике, 30.05.2017). Dacă o ține tot așa, s-ar putea ca la anul dl. Viktor Orbán să se prezinte la Tușnad cu insigna Grupului Valdai la rever și cu o centură neagră de karate la brâu: cadou de la dl. Putin. Iar discursul său s-ar putea să fie direct în limba rusă, nu o traducere adaptată, ca discursul din acest an.

Oare n-ar fi mai simplu ca Moscova să-l trimită la Tușnad chiar pe prof. Serghei Alexandrovici Karaganov, iar Tabăra de Vară să se deruleze sub egida Consiliului pentru Politica Externă și de Apărare și al Președinției Federației Ruse? Iar ca fundal, propunem Icoana Sfântului Putin, călare, ucigând cu lancea Comisarul European, întruchiparea ”Entartetes Rassenschande”. Iar pe icoană să apară și un cățel, cu mutra lui Viktoraș, alergând să rupă o halcă din dușmanul doborât.