Premierul maghiar Viktor Orban este de multă vreme perceput ca unul dintre principalii aliați ai dictatorului de la Kremlin în Europa. Ceea ce nu se știa este ce sevicii este dispus să facă pentru Vladimir Putin. Acum, însă, totul e clar.
Premierul maghiar Viktor Orban a avut o ieșire la postul public de radio, de la Budapesta, în care a lansat noi acuzații la adresa Uniunii Europene și a reluat apelul la ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. La fel ca și în trecut, Viktor Orban, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit chiar înainte de declanșarea războiului din Ucraina, a declarat că politica de sancțiuni la adresa Rusiei este greșită.
În opinia sa, „cineva de la Bruxelles ar trebui să spună în sfârşit: «oameni buni, am dat-o în bară», să ne oprim, pentru că vom ajunge foarte rău”. Confruntat cu mari probleme economice din cauza inflației și a suspendării fondurilor europene, Viktor Orban caută responsabili în altă parte pentru eșecul său.
„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, preţurile la energie ar scădea imediat, totodată inflaţia s-ar înjumătăţi într-o clipă”, a comentat Viktor Orban.
Pe de altă parte, el spune că nu există un lider european care să se conformeze punctului său de vedere și să susțină eliminarea sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei.
„Din cauza sancţiunilor eronate ale UE, trebuie să plătim suprataxe pentru energie, dar când preţul energiei importate a crescut de la 7 miliarde de euro la 17 miliarde de euro, guvernul a propus să ne unim forţele şi să creăm un fond de protecţie a cheltuielilor generale”, a insistat Viktor Orban.
Ungaria se laudă cu rezervele financiare
Premierul ungar a afirmat că Bruxelles-ul are o viziune despre viitor diferită de cea a puterii de la Budapesta. Iar scopul oficialilor europeni ar fi să schimbe regimul său politic ultranaționlist.
„Rezervele financiare ale ţării sunt la un nivel record, astfel încât nu numai că Ungaria nu poate fi încolţită, dar ne putem descurca şi fără ei. Bineînţeles, cu ei ne-am descurca mai bine, ar fi mai simplu, am avansa mai repede – dar să crezi la Bruxelles că fără ei nu răsare soarele este o concepţie total greşită”, a adăugat liderul maghiar.
Ungaria trece printr-o perioadă economică foarte dificilă. Confruntat cu acuzații de încălcare a statului de drept și de corupție, regimul ultranationalist de la Budapesta are mari probleme în interior din cauza inflației galopante care a dus la scumpiri de prețuri la o multitudine de produse de bază. Pentru a face față situației, maghiarii trec granița, în statele învecinate și se aprovizionează cu carburanți, dar și diferite mărfuri, de la alimente și până la produse de toaletă.
Comisia Europeană a suspendat fondurile europene
În acest context, Comisia Europeană a anunţat că va suspenda cele 22 miliarde de euro, reprezentând fonduri de coeziune, destinate Ungariei. Măsura va fi în vigoare până când Budapesta va îndeplini toate reformele agreate cu oficialii de la Bruxelles. Este vorba despre o serie de reglementări care vizează independenţa justiţiei, libertăţi academice, drepturi LGBT şi sistemul de azil.
Deși a fost de acord cu aceste reforme, Viktor Orban și guvernul pe care îl conduce nu le-au implementat. În acelați timp, Budapesta lansează tot felul de acuzații la adresa Uniunii Europene, încercând să-și mențină poziția de putere, susținând că dorește răul maghiarilor.
Pe de altă parte, Orban nu îndrăznește o mișcare de tip Brexit, de retragere din Uniunea Europeană, deoarece nu are suficient sprijin în interior pentru așa ceva. Maghiarii au profitat de pe urma aderării, în anii trecuți, până ce actualul premier a decis să-și reorienteze politica, iar țara s-a bucurat de un nivel de prosperitate foarte ridicat, după cum transmite Reuters.