Viktor Orban nu primește fonduri europene. Comisia Europeană cere garanții privind respectarea statului de drept
- Ionel Sclavone
- 23 decembrie 2022, 21:06
Guvernul de la Budapesta primește o lovitură de la Bruxelles chiar înainte de Crăciun. Viktor Orban nu va avea acces la fondurile de coeziune destinate Ungariei până ce nu va oferi garanții că programele de finanțare vor respecta Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale în materie de independenţă judiciară, legi ale educaţiei, libertate academică şi dreptul la azil. Fără banii europeni, Viktor Orban se descurcă din ce în ce mai greu să mențină economia maghiară pe linia de plutire.
Comisia Europeană nu va acorda Ungariei fondurile de coeziune care îi revin, în valoare de 22 miliarde de euro până când Budapesta nu va garanta că programele de finanțare vor respecta Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale. Oficialii de la Bruxelles au în vedere cazurile de încălcare a independenței justiției, legile educației, libertate academică şi dreptul la azil, după cum a transmis EFE.
Decizia Comisiei urmează o procedură diferită de mecanismul de condiționalitate prin care guvernului Viktor Orban îi vor fi blocate 6,3 miliarde de euro din aceste fonduri. este vorba despre alocările financiare pentru trei programe de coeziune care au fost blocate până la aplicarea unui set de 17 măsuri convenite cu Comisia. Cele 17 măsuri au fost propuse pentru a garanta respectarea statului de drept în Ungaria.
Comisia Europeană a aprobat acordul de asociere cu Ungaria pentru plata fondurilor sale de coeziune, dar a impus Budapestei o foaie de parcurs pentru îmbunătăţirea transparenţei în licitaţiile publice, lupta împotriva corupţiei, fraudei şi conflictelor de interese şi îmbunătăţirea capacităţii administrative. Acordul de asociere este o procedură standard, esențială, pe care trebuie să-l încheie toate statele membre care apelează la fondurile comunitare.
Comisia cere respectarea Cartei Drepturilor Fundamentale
Comisia a solicitat guvernului ungar să îndeplinească cerințele din foaia de parcurs pentru a-i aproba planul de redresare, de 5,8 miliarde de euro, și cele 6,3 miliarde de euro din fonduri europene de coeziune, îngheţate pentru moment de Consiliu.
Bruxelles a dat undă verde acordului de asociere după ce a evaluat că sunt îndeplinite criteriile pentru acesta. Însă, în procedura de implementare a cheltuielilor, Budapesta trebuie să îndeplinească o serie de condiții fără de care nu poate solicita plăți.
În ceea ce priveşte independenţa judiciară, Bruxellesul consideră că această condiţie este îndeplinită. Ungaria s-a angajat în cadrul planului său de redresare să adopte reforme pentru rezolvarea deficienţelor în primul trimestru al anului 2023, care va permite şi respectarea Cartei Drepturilor. Budapesta va trebui să explice cum intenţionează să îndeplinească această condiţie în domeniile educaţiei şi azilului.
Aprobarea acordului de asociere va permite Ungariei să înceapă implementarea programelor de coeziune şi să primească banii de asistență tehnică și pentru prefinanțări, echivalentul a aproximativ 1,5% din fonduri.