Viktor Orbán: În cinci zile de negocieri am obtinut 3 miliarde de euro pentru Ungaria

Viktor Orbán: În cinci zile de negocieri am obtinut 3 miliarde de euro pentru Ungaria

Din acest motiv, în fruntea ţării nu poate sta decât un guvern naţional şi un prim-ministru care înţeleg acest context, care sunt capabili să ia poziţie în favoarea Ungariei, a afirmat liderul de la Budapesta.

Viktor Orbán a mai spus, de asemenea, că summitul UE reprezintă un moment semnificativ în istoria Ungariei şi a celorlalte 26 de state membre, pentru că s-a încercat ceva inedit.

Mai multe ţări din Uniune se confruntă cu dificultăţi, din acest motiv, pe lângă stabilirea bugetului pe 7 ani, a fost nevoie şi de crearea unui pachet de relansare economică, a arătat Orbán.

El a reamintit că în unele state membre, datoria publică va creşte la 150-160% din PIB. În Ungaria, această proporţie a fost de 83-85% în 2010, ceea ce a fost deja demoralizant, a evocat prim-ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orbán a observat că la summit au existat foarte multe interese diferite şi a fost deosebit de greu să se găsească punctul comun care să convină tuturor.

Premierul a declarat că „în cinci zile de negocieri am obţinut 3 miliarde de euro pentru Ungaria”.

În momentul sosirii la summit, exista o propunere de acord privind suma pe care fiecare ţară trebuie să o plătească, precum şi despre banii de care fiecare poate beneficia din partea Uniunii.

Această propunere însă a fost nedreaptă faţă de Ungaria, trebuia să fie corectată, ceea ce s-a şi reuşit, a spus Viktor Orbán.

Premierul a vorbit şi despre faptul că Ungaria participă la diviziunea internaţională a muncii, face parte din marea piaţă europeană.

Noi avem însă un mare decalaj istoric, moştenit de la comunism, şi dacă am deschide frontierele fără să avem taxe vamale protecţioniste, firmele din ţările care au avut un trecut mai norocos ar veni aici şi ar crea o situaţie competitivă dificilă pentru întreprinderile ungare, a precizat premierul.

Viktor Orbán a adăugat că există o sumă pe care ei o scot din ţară, de aceea scopul este ca „şi noi să câştigăm după ei cel puţin atâta cât câştigă ei pe spinarea noastră”.