Viktor Orban: "În 2008, Ungaria stătea mai prost decât Grecia. Programul cu FMI a salvat-o"

Viktor Orban: "În 2008, Ungaria stătea mai prost decât Grecia. Programul cu FMI a salvat-o"

Ungaria a înregistrat o reuşită importantă în gestionarea crizei. Înainte de criză, ţara era într-o situaţie mai rea decât Grecia şi a fost salvată de programul cu FMI din 2008, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, într-un interviu pentru cotidianul austriac "Die Presse", preluat de Portfolio.hu.

Potrivit oficialului maghiar, succesul combaterii crizei trebuie măsurat raportat la ţinte. "Am avut dificultăţi foarte mari, dar până la acest moment am reuşit foarte bine să ne apropiem mai mult de obiectivele noastre", a declarat Viktor Orban.

Acesta a subliniat că, înainte ca actualul guvern să vină la putere, Ungaria se afla într-o situaţie mai rea decât Grecia. Programul FMI din 2008 a servit pentru a salva Ungaria. De atunci, Grecia a intrat în colaps, iar Ungaria încă rezistă, a adăugat şeful guvernului de la Budapesta.

El a mai spus că ţara sa va adera la zona euro "atunci când va fi pregătită în totalitate pentru aceasta". Conform acestuia, "nu se poate vedea în acest moment cum va reuşi zona euro să depăşească această criză şi dacă va fi mai bine să fii înăuntrul sau în afara blocului euro".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ne putem finanţa şi fără bani de la FMI"

Totodată, în cadrul interviului, Viktor Orban a declarat că ţara sa "este capabilă să se finanţeze fără împrumuturi de la FMI, însă dobânzile la obligaţiunile statului sunt foarte mari. Întrebarea nu este dacă putem finanţa statul, ci la ce preţ".

Acesta a subliniat că Ungaria se află în continuare în pieţele financiare şi nu vrea să le părăsească. Premierul maghiar a susţinut că ţara sa ar reuşi să susţină asemenea costuri mari la împrumuturi doar în 2012 şi 2013.

"Dar dacă am avea un acord cu FMI, dobânzile ar fi cu mult mai mici. De fapt, noi nu avem nevoie de împrumuturi, dar mai degrabă ne pregătim cu măsuri preventive", a spus Orban. Potrivit acestuia, banii ar reprezenta un buffer pentru un cel mai rău scenariu, având în vedere turbulenţa pieţelor financiare determinată de problemele din Grecia, Spania, Italia etc.

CITIŢI ŞI:

  • Ungaria ar putea primi o gură de oxigen: FMI este dispus să reia discuţiile pentru împrumut
  • Orban acuză UE şi FMI de şantaj. Între timp, Ungaria se îndreaptă spre colaps
  • Ungaria renunţă la amendamentele care atacă independenţa băncii centrale
  • Criza din Ungaria: Unii maghiari se gândesc să se mute în România!