Marcel Ciolacu, despre întâlnirea cu Viktor Orban: România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei
- Iulia Moise
- 26 iulie 2024, 12:26
București. Update 12.30. Premierii Marcel Ciolacu și Viktor Orban s-au întâlnit la București pentru a discuta despre realizarea unei linii de mare viteză între București și Budapesta. Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui proiect strategic, menționând dorința de a începe studiul de fezabilitate pentru a avansa acest proiect de interes regional.
Premierii Marcel Ciolacu și Viktor Orban s-au întâlnit la București pentru a discuta despre realizarea unei linii de mare viteză între București și Budapesta. Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui proiect strategic, menționând dorința de a începe studiul de fezabilitate pentru a avansa acest proiect de interes regional.
„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Premierul român a transmis omologului său ungar că dorește să consolideze o agendă bilaterală pozitivă, benefică pentru toți cetățenii. De asemenea, cei doi au convenit să inițieze studiile de fezabilitate pentru linia de mare viteză Budapesta–București, considerat un proiect fanion cu impact semnificativ asupra rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale.
Un alt subiect abordat a fost și intrarea completă a României în spațiul Schengen.
„Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul #Schengen și cu frontierele terestre”, a mai transmis Marcel Ciolacu
Știrea inițială. Premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent în România în acest weekend pentru a participa la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, o prezenţă constantă, de altfel, la acest eveniment unde este invitat an de an. Viktor Orban a ținut primul discurs la la Băile Tuşnad în 1998. Publicația maghiară Magyar Nemzet publică un amplu material despre participările lui Viktor Orban la evenimentul din România.
Viktor Orban va vorbi sâmbătă la Băile Tușnad
Pe lângă provocările politice actuale și evaluarea situației, discursurile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad se caracterizează prin prezentarea strategiei pentru viitor, scrie publicația maghiară care precizează că discursul premierului maghiar este o tradiție în cadrul evenimentului care are loc în România. Sursa citată mai scrie că Viktor Orban ar putea vorbi despre planurile pentru perioada 2030-2040 la tabăra de la Băile Tușnad din 2024, eveniment ce a ajuns la cea de-a 33-a ediție.
Viktor Orban, atac la UE din România
Anul trecut, premierul Orban a susținut de la Băile Tușnad un discurs dur la adresa Uniunii Europene, afirmând că oamenii au un sentiment de anxietate și că se simt îngrădiți.
El a spus că UE respinge moștenirea creștină și duce o campanie LGBTQ împotriva națiunilor favorabile familiei. Prim-ministrul Ungariei a mai spus anul trecut că Europa și-a creat o clasă politică proprie, care nu mai este creștină sau democratică în convingerile sale.
Întâlnire neoficială cu Marcel Ciolacu
Potrivit unor surse, citate de News.ro. Marcel Ciolacu va avea o întâlnire neoficială cu premeierul Viktor Orban la Vila Lac.
Cei doi s-au întâlnit ultima oară în aprilie anul acesta, când premierul Marcel Ciolacu l-a primit la Palatul Victoria, pe omologul ungar Viktor Orban și au vorbit despre priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului UE.
Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE.
Anul trecut, premierul Ungariei Viktor Orban s-a aflat la Bucureşti pentru a participa la Palatul Cotroceni la consultările privind Agenda Strategică a Uniunii Europene, împreună cu şeful statului Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European Charles Michel, prim-ministrul Belgiei Alexander De Croo şi prim-ministrul Republicii Croaţia Andrej Plenković.