Viktor Orban ar vrea capitularea Ucrainei? Cere „încetare a focului”, după ce s-a opus ajutorului militar

Viktor Orban ar vrea capitularea Ucrainei? Cere „încetare a focului”, după ce s-a opus ajutorului militar Viktor Orbán, Vladimir Putin. Sursa foto: Twitter (devenită platforma X)

În vizită în Ucraina, Viktor Orban i-a cerut lui Volodimir Zelenski „o încetare rapidă a focului”, ceea ce, în lipsa unei retrageri a trupelor invadatoare ale lui Putin, ar echivala cu o capitulare.

Orban vrea „încetare a focului”

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, care a făcut marți prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, l-a îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să ia în considerare o „încetare a focului” cât mai rapid posibil pentru a ajunge la pace. La rândul său, președintele ucrainean a insistat asupra importanței unei „păci juste” pentru țara sa.

În ciuda tensiunilor puternice legate de apropierea sa de Moscova și de opoziția sa față de ajutorul militar european pentru Kiev, premierul ungar, Viktor Orban, a sosit la Kiev marți, 2 iulie, pentru prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

„I-am cerut președintelui să ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului repede”, care ar fi „limitată în timp și ar permite accelerarea negocierilor de pace”, a declarat Viktor Orban, singurul din UE care a rămas apropiat de Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui, conversația cu Volodimir Zelenski a fost „sinceră”. „Voi raporta desigur (conținutul) acestor discuții Consiliului Uniunii Europene (...) pentru ca deciziile europene necesare să fie luate”, a spus el.

„Pace justă”

Volodimir Zelenski, la rândul său, a reafirmat în cadrul unei conferințe de presă că vizita liderului ungar a ilustrat „prioritățile comune europene, cât de important este să aducem o pace justă în Ucraina și în întreaga Europă”. Șeful statului ucrainean a pledat și pentru menținerea „la un nivel suficient” a ajutorului militar oferit de Europa Kievului.

Viktor Orban, a cărui țară tocmai a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene timp de șase luni, se diferențiază în mod clar față de ceilalți lideri occidentali în ceea ce privește Ucraina. De exemplu, el blochează în mod regulat ajutorul militar acordat Ucrainei, extrem de valoros pentru Kiev, și solicită constant o încetare a focului.

Orban și Zelenski

Viktor Orban și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/Defense Romania

La începutul anului, s-a opus cu veto unui pachet european de ajutor de 50 de miliarde de euro. Acesta a fost până la urmă aprobat, dar cu o întârziere denunțată de oficialii ucraineni.

Liderul eurosceptic, aflat la putere fără întrerupere din 2010, s-a opus cu înverșunare oricărei discuții despre aderarea Ucrainei la UE, considerând că această țară nu era pregătită. El a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului liderilor europeni din decembrie anul trecut, timp în care cei 26 de parteneri ai săi au decis să deschidă negocierile de aderare cu Kievul.

Apropierea lui Viktor Orban de Moscova

Viktor Orban a rămas aproape de Rusia și de președintele acesteia Vladimir Putin, cu care Occidentul a întrerupt relațiile de la începutul războiului din Ucraina. Mergând împotriva curentului, el întărește legăturile politice și economice ale țării sale cu Kremlinul. Rusia rămâne o sursă cheie pentru nevoile energetice ale țării din Europa Centrală.

Liderul maghiar dezaprobă și sancțiunile europene adoptate împotriva Rusiei și încearcă să le atenueze, fără a le bloca în totalitate. El a descris în repetate rânduri invazia rusă a Ucrainei drept o "operațiune militară", folosind un eufemism impus de Kremlin pentru a evita să se vorbească despre război.

Viktor Orban s-a întâlnit de altfel cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

În schimb, relațiile sale cu Volodimir Zelenski sunt foarte reci. Premierul ungar l-a inclus chiar pe liderul ucrainean printre "opozanții" săi în timpul unui discurs după realegerea sa în 2022.

O dispută veche a lui Orban cu Ucraina

Volodimir Zelenski, la rândul său, a denunțat în primele zile ale războiului lipsa de sprijin din partea lui Viktor Orban.

Cei doi s-au întâlnit totuși de mai multe ori, în special la sfârșitul lunii iunie, în timpul unui summit european la Bruxelles. În decembrie, au avut, de asemenea, o discuţie foarte urmărită cu ocazia învestirii președintelui argentinian Javier Milei.

Filmările, postate online, au arătat ceea ce părea a fi o conversație tensionată. Volodimir Zelenski a descris discuţia drept "sinceră". O întâlnire între cei doi lideri era în discuție de câteva luni, potrivit declarațiilor unor oficiali ucraineni. Miniștrii lor de externe s-au întâlnit la sfârșitul lunii ianuarie pentru a pregăti o întâlnire.

Disputa dintre cele două țări nu este nouă și relațiile diplomatice se deterioraseră deja înainte de invazie, Ucraina adoptând încă din 2017 o serie de măsuri controversate, în special privind predarea limbii ucrainene

Peste 100.000 de maghiari trăiesc în Transcarpatia, o regiune din vestul extrem al Ucrainei, care a fost sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial. Ungaria, care are graniță cu Ucraina, a primit, de asemenea, mult mai puțini refugiați decât majoritatea statelor membre ale UE, potrivit France24.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei