Viktor Orban, acuzat că a folosit datele personale ale cetățenilor maghiari pentru a câștiga alegerile

Viktor Orban, acuzat că a folosit datele personale ale cetățenilor maghiari pentru a câștiga alegerile Viktor Orban. Sursa foto:Dreamstime.com

Fidesz, partidul lui Viktor Orban, este acuzat că a folosit datele personale pe care oamenii le-au oferit în declarațiile fiscale sau în campania de vaccinare anticovid pentru a-i bombarda cu mesaje electorale. Viktor Orban este la putere în Ungaria din 2010.

Fidesz, partidul lui Viktor Orban este acuzat că a folosit în scop electroral datele persoanale ale cetățenilor maghiarti care s-au înscris pe listele pentru vaccinarea anticoronavisus.

Potrivit unui raport al Human Rights Watch oamenii care s-au înregistrat pe un site creat de guvern pentru a primi vaccinul au primit mesaje electorale din partea Fidesz.

Abuz de putere

Potrivit sursei citate, Fidesz nu ar fi folosit doar datele de pe site-urile dedicate vaccinurilor, ci și pe cele din declarațiile fiscale, fapt care încalcă dreptul la confidențialitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Folosirea datelor personale ale oamenilor pentru a-i bombarda cu mesaje în campania electorală este o trădare a încrederii și un abuz de putere. Guvernul Ungariei ar trebui să înceteze să exploateze datele personale pentru campanii politice și să garanteze condiții echitabile pentru alegeri”, a declarat Deborah Brown, cercetător senior la Human Rights Watch, potrivit politico.eu.

Probleme de corupție

Viktor Orban a câștigat al patrulea mandat consecutiv ca prim-ministru la alegerile din aprilie 2022, dar observatorii internaționali au atras atunci atenția că condițiile în care au avut loc alegerile generale nu au fost cele mai corecte.

El este la putere în Ungaria din 2010, iar opozanții săi îl descriu ca pe un oportunist care ia măsuri populiste doar ca să rămână la putere, fără să îi pese că ruinează Ungaria și o îndepărtează de Europa.

Comisia Europeană a recomandat miercuri,  îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei şi a altor 5,8 miliarde din planul de relansare. Banii vor fi deblocați abia după ce guvernul condus de Viktor Orban va aplica în mod corect reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei, asumate în fața oficialilor de la Bruxelles, informează France Presse.

Statele membre au termen până la 19 decembrie să voteze cu majoritate calificată dacă sunt de acord cu propunerea Comisiei. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.