VIITURA pe Dunăre va ajunge în România în câteva ore. Zeci de persoane evacuate în Brăila

VIITURA pe Dunăre va ajunge în România în câteva ore. Zeci de persoane evacuate în Brăila

Viitură pe Dunăre urmează să ajungă la Porţile de Fier în câteva ore, când se va atinge şi vârful debitului la intrarea în ţară. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că debitele vor fi controlate, astfel încât “nu se pune problema evacuării vreunei localităţi”. Dunărea se află, de sâmbătă şi până în 26 mai, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Judeţul Mehedinţi este primul unde viitura ar trebui să lovească. Vicepremierul Dragnea a mers, marţi, în judeţul Mehedinţi, unde a declarat că viitura pe Dunăre va ajunge la Porţile de Fier urmând să fie gestionată prin barajele de la Porţile de Fier I şi II de reprezentanţii Apelor Române şi reprezentanţii Hidroelectrica.

Administrația Națională Apele Române prin Institutul Național de Gospodărire a Apelor (INGA) a transmis o nouă avertizare hidrologică, potrivit căreia se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare pe Dunăre până pe data de 30 mai.

În același timp, oficialii de la Apele Române au atras atenția că viitura din Serbia, care va ajunge cel târziu joi pe sectorul românesc al Dunării, va fi urmată de o alta care vine din Austria şi Ungaria, fapt ce creează o presiune de lungă durată pe malurile fluviului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Traficul fluvial a fost restricţionat ieri pe Dunăre în perimetrul Cazanele Mari-Cazanele Mici, între kilometrii 968 şi 974, a declarat, directorul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba. Potrivit sursei citate, comandanţii navelor aflate în tranzit în amonte de Orşova au primit aviz de reducere a vitezei cu valori cuprinse între 6 şi 7 kilometri/oră, în zonă cota apei Dunării crescând cu aproximativ 150 centimetri.

”S-a dispus această măsură pentru prevenirea evenimentelor navale. Curenţii apei sunt foarte puternici în sectorul respectiv şi există riscul coleziunii acestora cu versanţii muntoşi sau cu alte nave aflate în marş”, a precizat Ghiba.

În context, el a mai arătat că în următoarele ore, dacă debitul Dunării va ajunge la 13.500 mc/s, cum se prognozează, activitatea în Portul Bechet (kilometrul fluvial 679) va fi sistată.

În Brăila, aproximativ 30 de persoane care locuiesc pe stradă Ancorei din Portu vor fi evacuate și mutate într-o tabără pentru copii. Autorităţile au ridicat canalizările şi au adus 5000 de saci cu nisip care să prevină deversarea Dunării în această zona.

Inundații în Balcanii de vest

Peste un milion și jumatate de oameni sunt afectati de inundatiile care au lovit în ultimele zile Balcanii de vest

50 de persoane au murit și zeci de mii de oameni au rămas fără case în urma inundațiilor din Serbia și Bosnia.Sute de persoane sunt încă dispărute, în timp ce zeci de mii de persoane au fost nevoite să-și abandoneze casele inundate.

Sute de alunecări de teren s-au produs în munţii din Bosnia, distrugând case şi drumuri şi existând totodată riscul de deplasare al unor mine lăsate în urmă de războiul din anii '90 ce a urmat destrămării fostei Iugoslavii. În Serbia, serviciile de intervenţie şi voluntarii depun eforturi pentru a consolida malurile râului Sava, în condiţiile în care se aşteaptă ca acesta să atingă niveluri ridicate marţi sau miercuri la Belgrad, relatează Agerpres.