Trump echipează US Navy pentru ce este mai rău

Trump echipează US Navy pentru ce este mai rău

Președintele Donald Trump și-a stabilit obiectivul de a echipa US Navy cu 355 de nave până în 2030, între care 12 portavioane. O ambiție chiar mai mare decât cea a predecesorului său, Barack Obama, care vorbise despre o flotă de 308 de nave.

În decembrie 2019, proiecțiile marinei americane prevedeau „doar” 287 de nave până în 2025 (față de 297 la ora actuală) însă Casa Albă a cerut revizuirea planurilor.

Chiar uriaș, bugetul Pentagonului nu poate urca până la cer, iar acest obiectiv pare foarte dificil de atins, mai ales că US Navy trebuie să efectueze imperativ mai multe programe costisitoare, precum cel privind reînnoirea submarinelor sale submarine de tip Ohio cu cele din noua clasă Columbia.

Marina SUA și-a anunțat recent intenția de a nu prelungi viața celor 20 de distrugătoare de tipul Arleigh Buke, estimând că o astfel de operațiune nu este pertinentă.

În același timp, a fost lansată o cerere de ofertă pentru proiectarea unei fregate de nouă generație (programul FFG -X). Se preconizează că aceste nave multi-misiune vor avea o versiune modificată a radarului SPY-6 pentru distrugătoarele Arleigh Burke Flight III, de sisteme de luptă AEGIS și de 32 de celule de lansare verticală de rachete.

În ceea ce privește capacitățile aeronavale americane, viitorul lor se va juca fără îndoială în următoarele șase luni. Marți, Marina SUA a lansat un grup de lucru care, numit „Futur Carrier 2030”, care este responsabil de livrarea, în termen de șase luni, secretarului Marinei, Thomas Modly, un raport „ce va detalia rolul aviației navale îmbarcate”, într-un context marcat de o rivalitate sporită cu China și Rusia și apariția de noi amenințări, cum ar fi rachetele hipersonice sau intrarea în serviciu a unor submarine din ce în ce mai greu de detectat.

În plus, acest grup de lucru va trebui să ia în considerare și consecințele unei cooperări mai strânse între Marina SUA și Corpul marin al SUA (USMC), ținând cont, de asemenea, de noile concepte operaționale ale acestuia din urmă, între care Distributed Maritime Operations și Expeditionary Advance Base Operations.

Acest studiu, care va fi realizat cu sprijinul US Naval Academy, Naval War College, Marine Corps UniversityAcademiei și Naval Postgraduate School, va trebui să ia în considerare și „principiile disuasiunii, misiunile de prezență la nivel mondial, protecția securității economice americane, precum și potențiale bătălii cu eventuali adversari”.

Ne puteți urmări și pe Google News