VIITORUL lui Merkel se JOACĂ în weekend. Ce șanse are Coaliția „Jamaica”?

VIITORUL lui Merkel se JOACĂ în weekend. Ce șanse are Coaliția „Jamaica”?

Negocierile pentru formarea guvernului, dintre creștin-democrați, liberali și Verzi, au eșuat după 15 ore. Merkel își poate pierde scaunul.

La ora 4.15 în dimineața de vineri, Merkel și interlocutorii săi nu au reușit să formeze așa-numita Coaliție „Jamaica”, nume dat după culorile partidelor pretendente (creștin-democrații CDU – negru, liberali FDP – galben și ecologiștii – verde) care sunt aceleași cu ale steagului statului caraibian.

În ciuda celor 15 ore de discuții, cele trei părți nu au reușit să găsească un acord pentru formarea guvernului, așa cum le trasase sarcină Angela Merkel, și au decis să se întâlnească din nou vineri. Este posibil ca ele să se prelungească de-a lungul întregului weekend. O abandonare ar însemna alegeri anticipate, o lovitură cumplită pentru șefa CDU care riscă să piardă al patrulea mandat de cancelar.

Totuși ceasul ticăie și opinia publică este din ce înce mai nervoasă de instabilitatea politică. Au trecut aproape două luni de la alegerile din 24 septembrie și Merkel este la fel de departe de formarea guvernului ca la început.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ieșirea de la negocieri, în zori, ea nu a deschis gura, decât pentru a spune: „Bună ziua, continuăm astăzi”.

Apropiații cancelarei vor să creadă că o soluție pozitivă este încă posibilă, scrie corespondentul Le Figaro de la Berlin. „Dacă ne dorim cum adevărat, vom reuși”, a declarat mobilizator șeful cancelariei, Peter Altmayer. Iar un alt lider al CDU, Volker Boufier, a comentat cu un optimism care ascunde cu greu amărăciunea: «Este un semn bun că nu am ieșit zicând: toate astea nu au nici un sens».

„Mergem în prelungiri”, a declarat și Cert Özdemir, liderul Verzilor. „Acest proiect foarte special nu trebuie să eșueze doar pentru că ne lipsesc câteva ore”, a spus și Christian Lindner, președintele FDP, recunoscând că persistă „diferențe de opinie în special în legătură cu imigrația și cu politica financiară.”

Observatorii au comentat ironic această ultimă declarație, între părți fiind nu doar „diferențe” ci adevărate „rupturi”.

Bavarezii din CSU – aripa conservatoare a CDU – îngrijorați de apropierea alegerilor regionale în landul lor, în 2018 dar mai ales de alunecarea tot mai accentuată spre stânga a lui Merkel, refuză orice compromis privind imigrația.

Dimpotrivă, pentru Verzi, primirea de noi imigranți și liberalizarea condițiilor pentru „reunificarea” familiilor refugiaților deja acceptați reprezintă o condiție sine qua non pentru a intra la guvernare.

Verzii și creștin-democrații se ciocnesc și în privința chestiunilor energetice – mai ales a ritmului de închidere a minelor de cărbune, pe care primii îl doresc mai rapid, însă Merkel este presată de catastrofa economică pe care o reprezintă „energia verde”. Din cauza programului său de promovare a energiilor alternative, o gospodărie din Germania plătește al doilea preț ca mărime din UE, după Danemarca.

La rândul lor, liberalii cer reduceri substanțiale de impozite, ceea ce ar priva viitorul guvern de marje de manevră și ar reduce dramatic puterea efectivă a lui Merkel.