Membrii următorului Guvern nu vor avea un mandat uşor. Şomajul, scăderea nivelului de colectare a taxelor, adâncirea deficitului bugetar, scăderea exporturilor, creşterea costului creditării şi a datoriei publice, sunt doar câteva dintre efectele crizei economice cărora viitorul guvern trebuie să le facă faţă. Europarlamentarul Daniel Dăianu, ne-a declarat că dintre toate acestea, principala problemă cu care se va confrunta viitorul Guvern va fi chiar execuţia bugetară, ce va fi afectată de cursul economiei româneşti.
Firmele nu îşi vor mai plăti impozitele Analistul economic, Daniel Dăianu, a explicat că firmele româneşti, în special cele orientate către export se vor confrunta cu dificulăţi în ceea ce priveşte plata datoriilor, în special a taxelor şi impozitelor, lucru care se va reflecta în veniturile bugetului de stat. “ Nu vom avea încasările prognozate la buget iar deficitul se va accentua “, precizează analistul.
Pe de altă parte, dacă în ultimii zece ani, costul creditării a fost în continuă scădere, criza economică a adus o inversare a procesului, iar împrumutul a devenit din ce în ce mai scump.
În aceste condiţii, Dăianu susţine că vom asista la reapariţia arieratelor, în condiţiile în care firmele nu îşi vor mai putea plăti datoriile la timp. Soluţii pentru depăşirea crizei În aceste condiţii, Dăianu spune că una dintre soluţii o reprezintă accesarea fondurilor europene care “ capătă în această perioadă o dimensiune strategică “. Mai mult, analistul precizează că trebuie să profităm de decizia Comisiei Europene de a reduce birocraţia în cazul accesării fondurilor structurale.
Totodată, viitorul guvern trebuie să aibă o politică orientată spre finanţarea şi creditarea investiţiilor. Dăianu spune că ar trebui să existe un parteneriat între guvern, BNR şi conducerea băncilor internaţionale astfel încât, acestea din urmă să nu micşoreze sau să oprească liniile de finanţare către reprezentanţele lor din România.
Măsuri de siguranţă
Totodată, viitorul Guvern ar trebui să apeleze la aşa numitele plase de siguranţă, cum ar fi contractarea unei linii de finanţare de la Banca Centrală Europeană, pe care să o acceseze doar în caz de nevoie.
Daniel Dăianu a explicat că o astfel de soluţie este avantajoasă, pentru că dobânda plătită este mai mică decât cea practicată de băncile comerciale. “ Linia de finanţare pentru nevoie are două virtuţi: potenţează capacitatea de finanţare în caz de urgenţă şi descurajează atacurile asupra leului “, susţine analistul economic.
O altă soluţie pe care ar putea să o ia viitorul Guvern pentru acoperirea cheltuielilor ar fi impunerea de noi taxe. “ În cazul în care nu vrei să creşti taxele şi impozitele, trebuie să tai din cheltuieli “, a adăugat Dăianu. Efecte benefice ale crizei în România
Criza economică a adus însă scăderea semnificativă a preţului ţiţeiului. Cotaţia internaţională a petrolului a scăzut ieri sub 53 dolari/baril.
Potrivit lui Dăianu, scăderea barilului se va vedea în micşorarea preţului produselor de bază, lucru care “se va reflecta şi în dinamica preţurilor de la noi “.
Scade inflaţia
Reducerea activităţii economice va avea ca efect scăderea ratei inflaţiei, a spus europarlamentarul român. În ceea ce priveşte România, Dăianu vede pentru 2009 o creştere cu 3% a PIB-ului.