Dacă va fi ales cancelar, Friedrich Merz s-ar confrunta cu economia distrusă din Germania și cu perspectiva unor noi tarife impuse de Statele Unite.
Merz abia așteaptă să conducă Germania
Însă există un lucru asupra căruia și prietenii, și dușmanii lui Friedrich Merz sunt de acord: omul este nerăbdător. Atât de nerăbdător încât zboară, ocazional, la întâlniri private, în propriul avion, pe care îl pilotează singur.
În ciuda acestui fapt, el a așteptat aproape 20 de ani șansa de a conduce Germania. Acum stelele par să se alinieze în sfârșit pentru ca pilotul amator să aibă această șansă.
Uniunea Creștin Democrată, de centru-dreapta, pe care Merz a prezidat-o în ultimii doi ani, este cu mult înaintea rivalilor săi în sondajele de opinie.
Germania, cu economia distrusă și amenințată de tarifele lui Trump
Cu excepția unei răsturnări neașteptate de situație, bărbatul de 69 de ani este pe cale să devină cancelar după alegerile generale din februarie – cu șapte luni înainte de termen din cauza prăbușirii coaliției pline de conflicte a cancelarului Olaf Scholz.
O victorie i-ar da lui Merz sarcina descurajantă de a reconstrui o economie germană care nu a crescut din 2019. Și l-ar face principalul partener european de dialog al președintelui ales al SUA, Donald Trump.
„Când un președinte și un cancelar își încep mandatele aproximativ în același timp, există o bună oportunitate de a-și îmbunătăți relația”, spune Jens Spahn, un deputat senior al CDU, fost ministru și membru al echipei de conducere a lui Merz.
Cine este Friedrich Merz
Romano-catolic din zona industrială „Rust Belt” a Germaniei, Merz a devenit parlamentar în Germania în urmă cu trei decenii. A părăsit politica în 2009, pentru o carieră de afaceri care l-a făcut multimilionar și proprietar al unui avion cu elice Diamond DA42, pe care a învățat să-l piloteze.
Avocat de profesie, a fost partener la firma de avocatură Mayer Brown și, mai târziu președinte al BlackRock Germany. A lucrat în consiliile unora dintre cele mai mari companii din Germania: Commerzbank, gigantul chimic BASF, Deutsche Börse și alții.
Experiența și bogăția sa în sectorul privat l-ar face un cancelar neobișnuit. Liderii anteriori ai țării au fost în mare parte politicieni de carieră sau proveniți din medii modeste.
Ar putea construi o relație bună cu Trump
În calitate de cancelar, prioritatea lui Merz ar fi stabilirea unei relații bune cu Trump. Scholz l-a găzduit pe președintele Biden la Berlin cu câteva zile înainte de alegeri și și-a trâmbițat prietenia cu liderul care acum pleacă de la conducerea SUA. Merz nu are o astfel de istorie care să-l stânjenească.
Fost președinte al Atlantik-Brücke, o organizație care promovează relațiile dintre SUA și Germania, Merz l-a întâlnit pe Trump cu mulți ani în urmă, când era încă un dezvoltator imobiliar, potrivit purtătorului său de cuvânt.
Friedrich Merz nu a vorbit public atunci despre impresia lui despre Trump. Dar, într-un interviu radiofonic cu acordat câteva zile înainte de alegerile din SUA din 2016, Merz a numit prestația lui Trump în dezbaterea cu Hillary Clinton „complet scăpată de sub control”.
Iar pe 6 ianuarie 2021, Merz a postat pe Twitter: „Se pare că Trump nu este democrat”.
Dar unii Republicani, acum apropiați de Trump, au spus lucruri mai rele despre el în trecut, iar Merz a fost circumspect cu Trump de atunci. Într-un interviu de săptămâna aceasta, el a spus că va urmări să încheie acorduri reciproc avantajoase în domeniile apărării și comerțului cu viitorul președinte american.
Ce șanse are Merz să dezvolte o relație bună cu SUA
„Am o experiență îndelungată în afaceri cu SUA. Cred că pot înțelege cum lucrează americanii”, a spus el pentru revista Stern. „Îl observ pe Trump. Vorbesc cu mulți oameni care îl cunosc foarte bine”, a adăugat posibilul viitor cancelar.
Germania are multe de pierdut de pe urma planului lui Trump de a impune tarife de 10% până la 20% asupra majorității importurilor în SUA. Economia din Germania este foarte dependentă de exporturi.
Merz s-ar adresa administrației americane imediat după alegerea sa cu oferte privind tarifele și apărarea, a spus Spahn, care a participat la convenția Republicană în această vară.
Echipa lui Trump „nu va fi influențată doar de discuții, dar este deschisă la acorduri și respectă puterea economică”, a spus Spahn.
El și alții apropiați ai lui Merz au spus că își va coordona, de asemenea, îndeaproape relațiile cu partenerii europeni ai Germaniei din interiorul și din afara Uniunii Europene – lucru pe care Scholz a fost adesea criticat că l-a neglijat.
Va putea Merz să „repare” economia din Germania?
Remedierea economiei distruse din Germania va fi cea mai mare provocare a viitorului cancelar.
Costurile ridicate, scăderea cererii globale și concurența crescută din China comunistă au afectat producătorii germani, care și-au văzut producția în scădere continuă din 2017. Mulți au anunțat reduceri mari de locuri de muncă. Şomajul, deşi încă scăzut, începe să crească.
Public, Merz a fost mai critic față de Republica Populară Chineză decât Scholz și Merkel. El a cerut companiilor germane să-și reducă dependența de cea chineză. Dictatura comunistă de la Beijing „se comportă din ce în ce mai represiv acasă și mai agresiv în străinătate. China comunistă devine o amenințare serioasă la adresa securității noastre”, a declarat Merz într-un mesaj din aprilie.
În timp ce Scholz a cerut intervenții și subvenții pentru a salva locurile de muncă și pentru a sprijini producătorii de automobile care se află în dificultate, Merz dorește taxe mai mici, mai puțină birocrație și măsuri care să facă mai ieftin pentru companii să atingă obiectivele climatice ale Berlinului. Cele mai mari organizații de afaceri din țară au spus că preferă oferta lui.
Un conservator fiscal, Merz a apărat regulile stricte privind cheltuielile țării, pe care partidele de centru-stânga ar dori să le suspende pentru a permite și mai multe cheltuieli pe datorie. Dar Merz a semnalat, de asemenea, deschiderea sa către reformarea acestor reguli într-un mod care să favorizeze investițiile în detrimentul cheltuielilor pentru asistență socială.
Adversarii îl acuză de impulsivitate. Dar poate că nu e așa
Un semn de întrebare care planează asupra perspectivelor lui Merz este temperamentul lui. Unii critici văd impulsivitatea lui ca fiind cel mai mare dușman al său. Un funcționar public care a lucrat în parlament în anii 1990 spune că Merz își pierdea adesea calmul și spunea lucruri pe care mai târziu le regretă.
Unele dintre aceste izbucniri au fost publice. Anul trecut, el s-a confruntat cu o reacție negativă după ce a spus într-un talk show că solicitanții de azil respinși „stăteau la medic, să li se refacă dinții, în timp ce cetățenii germani nici măcar nu pot obține o programare”. El a cerut apoi scuze pentru că a spus că unii refugiați ucraineni șomeri din Germania se implicau în „turism social”.
Un purtător de cuvânt al lui Merz a contestat faptul că ar fi cunoscut pentru că își pierde cumpătul. Merz a spus la un podcast din Germania, la începutul acestui an, că uneori era predispus la exagerări, dar a considerat nedrepte comentariile despre lipsa lui de autocontrol. El a spus că oamenii care îl descriu ca fiind excesiv de impulsiv nu îl cunosc cu adevărat.
În calitate de lider parlamentar, a reușit să-și convingă rivalii, pe care i-a și adus în echipa sa de conducere. „Merz este un om care știe să asculte pe alții, dar este și un lider. Este interesat de ceea ce cred alții, dar știe și că trebuie luate decizii”, a declarat Spahn. „Oamenii vor leadership politic și asta reprezintă el”, a adăugat Jens Spahn, membru al echipei lui Merz.
Un politician de dreapta, după derapajele de extremă stânga ale lui Merkel
În ciuda experienței sale în sectorul privat, Friedrich Merz nu este un novice politic. Membru al CDU din 1972, el a fost ales în Parlamentul European în 1989 și în parlamentul german în 1994.
Ulterior, a ajuns să devină liderul parlamentar al partidului, dar și-a pierdut postul în 2002 în favoarea Angelei Merkel, după o luptă pentru putere de ani de zile.
Această istorie a contribuit la imaginea lui ca figură politică a trecutului. La fel au făcut și pozițiile lui de dreapta sau liberale, când acestea nu erau la modă în Germania, la începutul anilor 2000. Este pro-business, pledează pentru un guvern redus și pentru cheltuieli sociale mai mici, precum și pentru servicii militare și de securitate puternice. Și vrea să reducă imigrația.
Când s-a întors în politică, în 2018, CDU era în chinurile găsirii unei reacții față de direcția „centristă” a Angelei Merkel, care a interzis energia nucleară, a pus capăt recrutării militare, a sporit cheltuielile sociale și a primit aproape două milioane de refugiați în țară.
De la revenirea sa în politică și de la alegerea ca președinte al CDU, Merz a tras partidul înapoi la dreapta. Acest lucru a energizat baza și a sporit ratingurile CDU cu 10 puncte, până la aproximativ 34%.
Situația din Germania nu va fi bună, indiferent cine va fi cancelar
Dar postul de cancelar nu-i este încă garantat lui Merz la. Un obstacol este popularitatea lui personală, care rămâne în urmă față de cea a partidului său.
Un sondaj al institutului Forsa pentru radiodifuzorii RTL și NTV, publicat în această lună, a arătat că un sfert dintre respondenți ar dori să-l aibă drept cancelar, la 10 puncte în spatele ministrului Apărării, de centru-stânga, Boris Pistorius, acum cel mai popular politician din Germania.
„Nu știu dacă Merz s-a schimbat, dar alegătorii nu s-au răzgândit despre Merz”, a spus Manfred Güllner, președintele Forsa. „Ei încă îl văd ca fiind competent, dar lipsit de compasiune”, a adăugat Güllner.
În sistemul german, la alegerile generale concurează partidele, nu oamenii. Totuși, având în vedere impopularitatea guvernului, CDU ar trebui să fie mai populară, a spus Güllner. Dacă SPD îl detronează pe Scholz și îl trimite pe Pistorius drept candidat, Merz s-ar putea să nu ajungă atât de ușor la cancelar în Germania.
Și chiar dacă partidul său va câștiga, respingerea lui fermă a oricărei alianțe cu AfD ar putea însemna intrarea într-o coaliție cu cel puțin un grup de centru-stânga, poate chiar două, pentru a-și asigura o majoritate parlamentară.
Omul care abia așteaptă să devină cancelar ar trebui să ajungă la compromisuri, să facă concesii și să guverneze prin consens pentru a-și menține guvernul. Dar este ceva pentru care cariera sa de afaceri centrată pe SUA nu l-a pregătit, scrie WSJ.