Viitorii boboci de LICEU optează între profilul REAL și UMANIST. Care specializare este mai potrivită

Viitorii boboci de LICEU optează între profilul REAL și UMANIST. Care specializare este mai potrivită

Emoții puternice pentru absolvenții ciclului gimnazial care încep astăzi probele de la Evaluarea Națională. Conform calendarului, publicat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, „probele de foc” au loc luni, 27 iunie la Limba și Literatura Română și miercuri, 29 iunie, proba la matematică.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere. Prima afișare a rezultatelor este programată pentru data de 1 iulie, iar rezultatele finale, după contestații, vor apărea pe 5 iulie.

După afişarea rezultatelor finale, elevii şi părinţii trebuie să completeze, în perioada 8-12 iulie, fişele de înscriere la liceu, urmând ca pe 19 iulie să se facă repartizarea computerizată şi pe 20 iulie să se afişeze rezultatele.

Cele mai populare profiluri rămân cel real și cel umanist, următoarele locuri fiind ocupate de profilul vocațional-artistic, cel sportiv, pedagoic și cel teologic. Alegerea celui mai bun profil pentru viitorii liceeni este o decizie care ține cont de oportunitățile pe care le oferă un anumit profil, dar și de aptitudinile elevului.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Părinții care nu s-au hotărât ce să-i sfătuiască pe elevii lor trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

Profilul UMAN se adresează elevilor cu o înclinație spre comunicare, literatură, științe umaniste, filosofie și limbi străine. Contrar zvonurilor, acest profil oferă o paletă largă de oportunități pentru absolvenți. Cei mai mulți dintre absolvenții unui profil uman, indiferent de specializare (filologie sau științe sociale) aleg să-și continue studiile în Drept, Jurnalism, Publicitate, Comunicare și Relații Publice, Istorie, Turism sau Filosofie.

În liceu vor studia mai multe limbi străine decât cei de la profilul real și vor susține teze la LIMBA ROMÂNĂ, LIMBA ENGLEZĂ, LIMBA LATINĂ(cei care merg la filologie)/ Economie(cls.a XI-a),Logică (clasa a IX-a), Psihologie (clasa a X-a) și Filosofie (clasa a XII-a) (cei de la științe sociale) și ISTORIE.

Elevii de la UMAN sunt au rezultate mai bune la bacalaureat, cifra lor de promovabilitate la acest examen depășind cifra absolvenților de  profil real care înregistrează o reușită. Un astfel de profil îi oferă  elevului mai mult timp liber pe care poate să-l valorifice printr-o serie de activități extrașcolare care i-ar putea oferi abilități valoroase în viitor.  CITEȘTE CONTINUAREA AICI