Spre ce viitor se ÎNDREAPTĂ justiția, după DECLASIFICAREA PROTOCOLULUI SRI-PÎCCJ? Comentariul unui avocat penalist care FACE LUMINĂ
- Codrin Dobrescu
- 2 aprilie 2018, 17:54
Scandalul care înconjoară declasificarea protocoalelor de colaborare încheiate între SRI și diferite parchete reprezintă o problemă care are reverberații în toate colțurile justiției din România. Publicarea documentului încheiat între Servicii și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost comentată de un avocat specializat pe drept penal, care a vorbit despre așteptările sale de la instanțele de judecată din țara noastră.
George Avram este avocat coordonator senior, în cadrul societății de avocatură Zamfirescu Racoti & Partners și un tânăr specialist pe penal. În interviul acordat jurnaliștilor de la Lumeajustiției, avocatul s-a referit la cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul juridic.
În primul rând, George Avram se poziționează în favoarea declasificării tuturor protocoalelor
„(...) In anul 2016, citind o ordonanta de clasare dispusa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva unui procuror si a ofiterilor de politie judiciara, publicata ulterior chiar pe site-ul dumneavostra, care se aparasera prin invocarea faptului ca transcrierile falsificate (de exemplu, in loc de „faza a doua” aparea „spaga a doua”) din dosarul penal au fost intocmite de ofiterii unui serviciu secret, mi-am dat seama cata dreptate a avut clientul.
Zilele trecute a venit si confirmarea oficiala a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca au existat astfel de protocoale secrete.
Acum cred ca toti avocatii asteapta sa fie declasificate aceste protocoale pentru a le citi si a vedea cum le folosesc in favoarea clientilor, actele efectuate de asa numitele „echipe mixte” create prin aceste protocoale fiind lovite de nulitate”, a spus avocatul.
Pentru George Avram, situația cu care se confruntă sistemul judiciar este una grea, având în vedere, mai ales, volumul de muncă pentru judecători. În acest context, contribuția avocaților devine vitală.
„In conditiile in care judecatorii au un volum foarte mare de munca, fiind aproape imposibil sa studieze, in integralitate, toate dosarele repartizate, unele dintre aceste dosare avand sute de volume, rolul avocatului devine esential pentru aflarea adevarului si demonstrarea nevinovatiei clientului. Asta daca si clientul este nevinovat sau probele sunt insuficiente pentru rasturnarea prezumtiei de nevinovatie.
Doar un avocat care cunoaste dosarul, care stie sa evidentieze lacunele acuzatiei si este capabil sa propuna noi probe prin care sa demonstreze nevinovatia clientului, ii poate obtine acestuia o solutie favorabila”, a mai spus specialistul de penal.
Interviul integral poate fi citit AICI.