Tot mai mulţi români se urcă în maşină şi bat drumul până la Viena. Sunt circa cinci ore de mers, de la Timişoara, iar după ce ies din ţară, din Szeged, Ungaria, au autostradă până la destinaţie.

Benzina, odată ce ai ieşit din ţară, costă în jur de 130 de euro. Chiar adăugând la cheltuieli şi vignetele, adică vreo 20 de euro, rezultă că o excursie la Viena e aproape la îndemâna oricui. „Din păcate, cei mai mulţi merg la Viena numai pentru shopping”, zice Diana Hollschwandner, Sales Executive la compania aeriană Austrian Airlines.
 
Asta au înţeles şi vienezii şi de aceea sunt pe punctul să creioneze o strategie care să-i determine pe români să vadă mai departe de outletul din Parndorf sau magazinele de pe Mariahilfer strasse.

Viaţă de calitate superioară
 
Viena este oraşul care câştigă, anual primul loc în topul capitalelor cu cea mai bună calitate a vieţii. E oraşul în care ai vrea să trăieşti, nu pentru că are sute de magazine de marcă, ci pentru că investiţia în cultură, restaurare, conservare, amenajarea spaţiului public din banii statului este mai mare decât în orice altă capitală.

Katharina Menegaldo, reprezentanta Biroului de Turism Vienez, a declarat miercuri, la Timişoara, că autorităţile austriece vor să propună o strategie aparte de abordare a turismului în capitala austriacă. „Viena înseamnă o destinaţie turistică tot timpul anului, o atracţie culturală permanentă, şi nu doar un loc unde să descoperi boutique-uri deosebite. Este singurul oraş din Europa cu 700 de hectare de viţă-de-vie în intravilan, este o capitală unde în fiecare anotimp au loc evenimente. Prezenţa noastră aici este, pe de o parte, motivată de dorinţa a arăta aceste lu cruri. Pe de altă parte, neam propus să luăm pulsul interesului românilor pentru Viena, tocmai pentru a crea o strategie potrivită de oferte turistice pentru voi”, a declarat Menegaldo.

Dacă, până acum, agenţiile turistice româneşti au vândut bilete cu oferte turistice puse la punct de austrieci, de acum încolo sunt ajutate să creeze propriile oferte, în funcţie de dorinţele clienţilor. „Auzim că românii vin din ce în ce mai mult la Viena şi că sunt atraşi mai ales de shopping. Cred că asta se întâmplă pentru că din zona culturală sau a evenimentelor nu au destule informaţii”, a spus Katharina Menegaldo.

De o vreme, cei care „fac” frecvent Viena, cu maşina, încep să-şi refacă socotelile. „Până pui costul vignetelor şi al combustibilului, plus oboseala şi tarifele exorbitante din parcările publice, iei avionul”, explică un timişorean. Austrian Airlines, principalul ofertant de zboruri Timişoara-Viena, încasează pentru această rută, dus-întors, sub 200 de euro, cu toate taxele incluse.

E o nouă etapă, observă Magdalena Mărculescu, district manager Austrian Airlines. Ea spune că, în ultima vreme, a apărut un început de apetenţă culturală a vizitatorilor români ai Vienei. „Începe să existe un segment de oameni care merg la concerte, expoziţii. Avem pasageri care pleacă dimineaţa şi revin seara de la Viena, după ce au bifat un astfel de eveniment artistic. Studenţii de la Arte au început să plece, mai ales că există oferte care corespund şi celor cu venituri medii”, explică ea.

Ateliere de creaţie pentru copii la Muzeul Albertina
 
La prima vedere, farmecul şi renumele Vienei ca destinaţie turistică se datorează reputaţiei de oraş clasic, în care nostalgia vechiului Imperiu, cu eleganţa, stilul şi tradiţiile sale, joacă un rol important. Dincolo de ele, Viena este un oraş modern, în pas cu moda, cu manifestări artistice pline de vitalitate şi forţă inovatoare, numeroase muzee moderne, cafenele, restaurante, magazine şi multe locuri pentru distracţie.

Adevărul este că Viena trebuie simţită la pas cum debordează de viaţă şi creativitate. Pe lângă istoria imperiului, cu palate de o grandoare de nedescris, îţi poţi ameţi papilele gustative cu cârnaţi vienezi sau cu îngheţată de la tonetă.

E tot timpul coadă la toneta de îngheţată, indiferent de anotimp. La Palm Haus se mănâncă o incredibilă salată cu ruccola şi mirodenii ameţitoare, iar în apropiere e Muzeul Albertina, unde se organizează ateliere de creaţie pentru copii.

"Viena înseamnă o destinaţie turistică tot timpul anului, o atracţie culturală permanentă, şi nu doar un loc cu boutique-uri deosebite."Katharina Menegaldo, reprezentanta Biroului de Turism Vienez

DIRECTORUL ICR LA VIENA
 
Bendovski: „Spiritul Vienei nu are nimic în comun cu Zara”

Carmen Bendovski, directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Viena, explică în ce fel shoppingul poate fi un pretext pentru culturalizare. „Nu găsesc nimic blamabil în faptul că tot mai mulţi români, chiar şi cei cu situaţii financiare mai modeste, aleg să facă shopping la Viena. Cine n-ar alege Mariahilferstrasse în loc de Lipscani, fie şi numai pentru o pereche de şlapi? Dar, dacă tot ai treabă la Peek&Cloppenburg (!), poţi să te opreşti în capătul străzii Mariahilfer, la Museumsquartier. Ocupă locul 10 în topul celor mai mari areale culturale din lume; perimetrul în aer liber poate oferi tot felul de surprize, de la concerte la performance, de la happeninguri la expoziţii în aer liber; muzee de artă modernă, muzeul «Zoom» pentru copii, teatrul «Dschungel» de copii şi tineret, Centrul de Arhitectură Viena”,spune Bendovschi.

Obligatoriu la Operă

Potrivit şefului ICR de la Viena, este exclus să nu găseşti în oferta culturală ceva care să te intereseze.

„Oriunde te-ai afla în zona centrală a oraşului, eşti îmbiat cu bilete la spectacolele Operei de Stat din Viena. Dacă bugetul nu îţi permite un loc în faţă, trebuie să ştii că, la fiecare spectacol de operă, cu câteva minute înainte, biletele la balcon rămase disponibile se vând pe câţiva euro. Nu îţi place opera? E OK. Dar îţi place Viena şi, la Viena, măcar o dată, un spectacol de operă e obligatoriu! Asta dacă vrei să înţelegi spiritul Vienei, care nu are nimic în comun cu filiala Zara de pe Graben!”, apreciază Carmen Bendovschi.

De la Parndorf la situl cultural Klosterneuburg
 
Directorul ICR nu ezită să treacă în revistă unele dintre cele mai incitante atracţii ale capitalei austriece. „Nu te interesează decât outletul «Parndorf»?! Bine şi aşa. Dar, cândva, precis oboseşti să scormoneşti prin maldăre de haine la ofertă. Urcă-te în maşină şi du-te la Klosterneuburg, vreo 20 de kilometri spre Viena. Situl cultural este unul dintre cele mai vechi şi mai impunătoare din Austria. Altarul Verdun datează de la 1181 şi s-a păstrat intact, fără nicio intervenţie restauratoare până astăzi. În «Sala de Marmoră» sau în «Sala Terrena» ai toate şansele să descoperi o expoziţie documentară sau de artă românească. Vara, în «Curtea Imperială» a abaţiei se organizează concerte, iar câţiva paşi mai încolo găseşti cel mai bun vin roşu, soiul St. Laurent, pe care îl poţi savura în timp ce vizitezi expoziţia de artă din vinoteca mănăstirii”, mai spune Carmen Bendovschi.

OFERTĂ
 
Obiective care nu trebuie ratate

Oferta culturală bogată şi variată e chintesenţa capitalei Austriei.

  • OPERA NAŢIONALĂ din Viena se află în centru. Este condusă, din 1992, de timişoreanul Ioan Hollender, 74 de ani.
  • PALATUL SCHONBRUNN, rezidenţa de vară a familiei imperiale, este considerat cel mai frumos palat baroc din Europa.
  • MUZEUL ALBERTINA adăposteşte cea mai impresionantă colecţie de artă grafică din lume, cu peste 60.000 de desene şi aproape un milion de lucrări grafice, semnate de artişti celebri, precum Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt, Gustav Klimt sau Oskar Kokoschka.
  • MAUSOLEUL IMPERIAL FUNERAR se află situat sub Biserica Capuchin şi conţine cripta dublă a Mariei Theresa şi a soţului ei, Împăratul Francisc I, sculptată de către B.F. Moll. Conform tradiţiei, din 1654 până în 1878, inimile habsburgilor au fost înmormântate în Biserica călugărilor augustinieni.
  • CATEDRALA SFÂNTUL ŞTEFAN, cel mai reprezentativ edificiu gotic al Austriei, găzduieşte comori ale artelor: cavoul din marmură roşie al Împăratului Frederick III, sculptat între 1467-1513 de către Niclas Gehaert van Leyden, sau mormântul Prinţului de Savoy.
  • HAUS DER MUSIK este cel mai important muzeu dedicat muzicii din această ţară şi unul dintre cele mai frumoase din Europa.
  • KUNSTHAUS WIEN este un muzeu mai puţin obişnuit, fiind practic o casă aparent modestă, departe de aspectul impunător al unui sediu clasic. MOYA este alt muzeu situat pe Bulevardul Ring, lângă Burgtheater, dedicat expoziţiilor de artă europeană contemporană, cu accentul centrat pe creaţiile tinerilor artişti.
  • CASA HUNDERTWASSER a fost construită între 1983-1986 şi s-a dorit a fi o casă de vis care să nu corespundă niciunui tipar.
  • ROATA URIAŞĂ – emblema Vienei – oferă o privelişte asupra oraşului de la 200 de picioare înălţime. A fost construită între 1896 şi 1897 de inginerul englez Walter Basset şi era unică în lume în acea vreme.