Viena, colacul de salvare al pacientului român

Viena, colacul de salvare al pacientului român

AUSTRIA. Spitalul AKH, preferat de politicieni şi de vedete, tratează anual sute de români. Din cei peste un milion de pacienţi trataţi la AKH, 100.000 sunt străini.

Spitalul AKH (Allgemeines Krankenhaus der Stadt) din Viena e prima opţiune care le vine în gând multor români dezamăgiţi de sistemul de sănătate de la noi. Cei care nu mai prind loc în spitalul de stat le pot alege pe cele private, cu tarife mai mici, la care oferă consultaţii tot medicii din AKH. Anul trecut, 600 de români au fost internaţi numai în spitalul vienez, alte sute fiind trataţi în clinici private din zonă.

1.200 euro - ziua de spitalizare, 65.000 euro - un transplant

După modelul Traian Băsescu sau Teo Trandafir care au mers la Viena "să-şi caute sănătatea", mii de români fac acelaşi lucru în fiecare an. În cazul în care nu cunosc un doctor care să le înleasnească internarea, mulţi se bazează pe internet. Aşa ajung să dea peste firme de intermediere, care le asigură de la cazare la întâlniri cu specialiştii şi menţin legătura între medici şi pacient după ce bolnavul se întoarce în ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spitalul AKH e de departe prima opţiune a românilor. Justificat. "AKH este al treilea spital din lume, cu o suprafaţă de 240.000 de metri pătraţi, 2.200 de paturi şi 9.000 de angajaţi. Aici, un medic începător e plătit cu 2.000-2.500 de euro, iar un profesor, cu 4.000-4.500 de euro", ne-a spus Karin Fehringer, şefa departamentului de comunicare din spitalul vienez. Preţul serviciilor e însă pe măsură - 1.200 de euro pentru o zi de spitalizare, ajungându-se la 65.000 de euro pentru transplant. "Anul trecut, 104.000 de pacienţi străini au fost spitalizaţi la AKH, dintre care 600 români", adaugă reprezentanul spitalului, care se laudă cu peste un milion de pacienţi spitalizaţi anual.

Pe lângă cei care îşi plătesc din buzunar analizele şi spitalizarea, există şi varianta achitării costurilor de la bugetul statului român: prin casa de asigurări (prin formulare E112 valabile în ţările UE dacă operaţia nu se poate face în timp util în România) sau prin Ministerul Sănătăţii (Ordinul 50 permite achitarea inclusiv a costurilor unor operaţii precum transplantul).

Spitalele private mai ieftine decât AKH, noua "tendinţă"

Nu oricine poate însă să beneficieze de serviciile de la AKH. Potrivit reprezentanţilor spitalului, rar mai acceptă pacienţi străini. Fiind spital de stat universitar, se concentrează pe studii şi pe studenţi. În aceste condiţii, s-a dezvoltat o reţea de spitale private, mai ieftine şi la fel de bune. "Dacă la AKH o zi de spitalizare costă 1.200 de euro, la privat e la jumătate, 500 de euro", subliniază Cezar Vasluianu, managerul firmei de intermediere "Inlife".

Pe lângă AKH, mai există alte 3-4 spitale private, vizitate de români, arabi şi ruşi. De exemplu, Wiener Privatklinik e foarte aproape de AKH şi e "vestit" pentru tratamentele oncologice şi pentru Cristoph Zielinski, şeful oncologiei de la AKH, "obişnuit" cu românii, iar Konfraternitat Privatklinik, e cunoscut pentru secţia de chirurgie toracică. Spitalele din Viena "recunosc" formularul E112, însă cei mai mulţi pacienţi nu mai au răbdare să-l aştepte şi fac credite sau pun la bătaie economiile de o viaţă să plece repede. "Unii pacienţi au reuşit după tratament să primeasă o parte din sumele cheltuite. Cei mai mulţi sunt oameni disperaţi însă, au pierdut timp şi bani în România şi şi-au dat seama că nu mai au nicio şansă. Chiar şi în cazurile cu final nefericit, sunt mulţumiţi că au încercat totul", explică Cezar Vasluianu.

Firmele de intermediere sunt un ajutor pentru bolnavii care ajung într-o lume total necunoscută. "Pacientul ne contactează, ne trimite informaţiile şi hârtiile medicale, pentru a primi oferta. Noi îi trimitem opţiunile şi el decide ce trebuie să facă. Îi aşteptăm la aeroport, îi cazăm la hotel sau, în cazul în care e posibil, la spital. Urmează întâlnirile cu specialiştii, controalele, analize, iar dacă pacientul pleacă în România un timp, atunci noi menţinem legătura între medici şi pacienţi", adaugă Cezar Vasluianu.

"Nu există «s-a stricat aparatul, nu sunt medicamente»"

La întrebarea de ce preferă românii clinicile din străinătate, răspunsul preşedintei Asociaţiei "Salvează Vieţi", Carmen Uscatu, care a intermediat multe astfel de cazuri, e simplu: "În străinătate se respectă proceduri, tratamentul e făcut corect şi la timp, nu există situaţii gen azi ne lipseşte un medicament, mâine s-a defectat aparatul. Există proceduri inclusiv în ceea ce priveşte modul în care doctorul vorbeşte cu pacientul sau îi spune diagnostice grave".

  • Astăzi, de la ora 13.00, Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei "Salvează Vieţi", care se ocupă de promovarea drepturilor pacienţilor în relaţia cu autorităţilor, vine la dezbaterile evz.ro pentru a răspunde întrebărilor voastre despre posibilitatea de a vă trata în clinicile din străinătate.

  DIN EXPERIENŢELE ROMÂNILOR

"Medicii austrieci au harul comunicării"

Cezar Peicu are 56 de ani şi e unul dintre românii care a dat spitalele din România pe Spitalul AKH din Viena. Acum şapte ani a fost operat pe cord la Spitalul Militar din Bucureşti. Între timp, starea i s-a înrăutăţit, iar medicii i-au recomandat a doua operaţie.

Ulterior, l-au anunţat că muşchiul e inoperabil. Atunci a decis că merită şi o a doua părere. "Aşa am ales să merg în Viena, la AKH. După ce m-au consultat, medicii mi-au schimbat medicaţia şi miau spus că muşchiul nu e uzat şi că e perfect operabil. Numai că medicii din Viena nu sunt ahtiaţi după bisturiu şi mai întâi încearcă tot ce e de încercat în materie de medicaţie", povesteşte acesta.

La Viena a fost de două ori, prima oară a fost internat în spital, a doua oară a stat la hotel. De fiecare dată, s-a întors alt om. "Spre deosebire de doctorii români, medicii austrieci au harul comunicării cu pacientul. Când am avut o nelămurire, nu am înţeles cum să iau tratamentul, nu şi-au pierdut nicio secundă cumpătul", mai spune bărbatul.

Managerul unei firme de intermediere povesteşte cazul unui cunoscut om politic român căruia i se spusese că singura salvare era transplantul de inimă. "După ce a fost consultat la AKH, a aflat că tot ceea ce trebuie să facă e... să mai slăbească puţin. Era stupefiat".

DOTĂRI. La spitalul AKH Viena se pot face aproape orice tip de operaţii

OPERATĂ LA AKH

Transplant de ficat de la mamă la fiică la 11 luni

Claudia e un caz fericit. Micuţa diagnosticată cu ciroză hepatică în România a avut norocul să fie compatibilă cu mama ei, care i-a putut dona o parte din ficat. Intervenţia, care nu putea fi făcută în România, din cauza vârstei fragede a fetiţei (doar 11 luni) a fost realizată de medici de la Spitalul AKH.

Banii necesari operaţiei, 65.000 de euro, au fost plătiţi de Ministerul Sănătăţii. "Fetiţa a fost dusă până la Viena cu o cursă de linie Tarom şi a fost asistată de un medic şi de un asistent de la SMURD. Acum, amândouă se simt bine şi peste câteva săptămâni vor fi externate", povesteşte tatăl fetiţei.

Nu toţi bolnavii pentru care sistemul de sănătate românesc nu mai are soluţii au norocul Claudiei şi din cauza modului birocratic în care Ordinul 50 privind tratamentele în străinătate e făcut.

"Am discutat cu ministrul sănătaţii, care ne-a promis că legea va fi schimbată astfel încât să se stabilească termene clare în care dosarele pacienţilor sunt rezolvate. Am avut multe cazuri în care banii au fost daţi târziu, când cazurile se agravaseră. Practic, banii se dau degeaba", spune Carmen Uscatu, de la Asociaţia "Salvează Vieţi".