Video-politicienii. O nouă specie adaptată la vremuri de criză
- Ionel Sclavone
- 29 martie 2020, 17:05
Florin Cîțu, tocilarul preocupat
Un alt politician activ, deși nu este din Opoziție, dar trebuie să-și repare imaginea destul de șifonată, este Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. Activ pe rețelele de socializare și înainte, dar numai în scris, de când cu criza, ministrul Finanțelor a devenit un mare fan al înregistrărilor video.
Periodic se filmează, de regulă în biroul său de la minister, în timp ce ne explică cum vine treaba cu bugetul, alocările financiare și susținerea economiei ori a băncilor. Mi-a rămas în minte unul dintre sloganele pe care l-a lansat într-unul din primele clipuri: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă.” Mai vedem…
Ciolacu păstrează distanța
Și pe Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, l-a prins povestea cu video-politica, chiar dacă se folosește mai rar de aceasta și, de regulă, într-un cadru oficial: El apare fie cu sigla PSD în spate, fie flancat de steagurile României, NATO și al Uniunii Europene, în biroul său de la Camera Deputaților. Marcel Ciolacu nu se complică cu jurnale sau povești despre viața din opoziție. Sec, protocolar, își transmite mesajele politice: PSD face…; Parlamentarii PSD cer…; Guvernul trebuie… etc.
Barna preferă mesajele scrise
Deși ar fi fost de așteptat ca Dan Barna, liderul USR, să fie cel mai atras de noile instrumente de comunicare, se pare că, dimpotrivă, acesta nu pare să le agreze foarte mult. Liderul USR preferă postările scrise, prin intermediul cărora își transmite mesajele. Din când în când, Dan Barna mai susține căte o conferință de presă online sau mai postează câte un mesaj video, cât să rămână în atenție.