Liberty Galați se pregătește pentru lansarea Oțelului Verde. Când va fi finalizat proiectul revoluționar. Video

Liberty Galați se pregătește pentru lansarea Oțelului Verde. Când va fi finalizat proiectul revoluționar. Video

În ediția din această săptămână a podcastului „Picătura de business”, redactorul-șef al revistei Capital, Sorin Andreiana, a avut plăcerea de a discuta cu Radu Ionescu, General Manager al Liberty Galați. În cadrul discuției, cei doi au explorat în detaliu provocările actuale cu care se confruntă industria oțelului, precum și strategiile implementate pentru a le aborda.

De asemenea, Radu Ionescu a oferit informații detaliate despre avansarea proiectului „Green Steel”, evidențiind progresele semnificative realizate până în prezent.

Proiectul „Green Steel”

Cunoscut în limba română drept „oțel verde”, proiectul presupune pe de o parte modificarea sau utilizarea unei tehnologii noi în producția oțelului noi pentru combinatul din Galați, respectiv utilizarea furnalelor cu arc electric, potrivit General Managerului Liberty Galați.

„Diferența substanțială față de furnalul pe care îl utilizăm în prezent este tipul de combustibil pe care îl utilizăm pentru obținerea oțelului. În prezent, utilizăm cox, cărbuni, ceea ce sigur că presupune degajarea unei cantități importante de dioxid de carbon. Pe când noile furnale, noile cuptoare cu arc electric vor utiliza energie din surse regenerabile energie electrică din surse regenerabile. Astfel, se va reduce aproape de zero amprenta de dioxid de carbon a combinatului” a precizat Radu Ionescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima fază a proiectului presupune înlocuirea furnalului actual cu alte două furnale cu arc electric. Cele două noi furnale vor atinge, împreună 2,4 milioane tone de fontă, echivalentul furnalului din prezent. „Sigur că ele fiind echipamente noi vor putea fi exploatate mult mai aproape de capacitate și atunci, practic va fi echivalent capacitatea de producție cu ceea ce există în prezent” a subliniat Radu Ionescu.

Fierul vechi la nivel european

Furnalele cu arc electric utilizează fier vechi sau au nevoie de o formă minereului de fier transformată. Acest lucru presupune existența unor instalații scumpe, care nu se regăsesc ușor la nivel global. Astfel, este necesară această a doua etapă pentru ca furnalele să poată funcționa perfect. Până atunci, ele vor funcționa pe bază de fier vechi. Iar Radu Ionescu precizează în cadrul podcastului că în România există suficient fier vechi pentru a putea alimenta furnalele. „Dovadă sunt exporturile de fier vechi către Turcia, că în România există suficient încă suficient fier vechi.”

Însă, odată cu migrarea către această tehnologie, s-a instaurat și o preocupare la nivel european în ceea ce privește creșterea accentuată a cererii de fier vechi.

Costurile investiției de la Galați

Când vine vorba despre costurile implementării celor două furnale cu arc electric, acestea ajung la sume impresionante. „Prima fază a investiției pe care o avem în vedere pentru implementarea celor două furnale cu arc electric presupune investiții între 400 și 500 de milioane de euro” a estimat Radu Ionescu, conform Infofinanciar.ro

O parte din această sumă este finanțată prin Fondul pentru tranziție justă, iar o parte va fi constituită de finanțarea proprie. Radu Ionescu speră ca discuțiile autorităților avute cu Comisia legate de aceasta temă să se accentueze, pentru a putea vedea rezultate în perioada următoare.

Sistemul care transformă minereurile de fier are și el un preț substanțial. Mai exact, investiția depășește un miliard de euro. „Sigur că această investiție include și investiția totală, care include și capacitățile de producere de hidrogen” a adăugat Radu Ionescu.

General managerul Liberty Galați a menționat și faptul că, după ce vor fi gata cuptoarele, furnalul clasic se va închide. „Ne e drag tuturor acest furnal. Colegii mei, mai ales furnaliștii, sunt atașați de el ca de un membru al familiei lor. Și sigur că va fi un moment dificil. Dar, pe cât e de performant, pe atât de mult dioxid de carbon emite.”

Radu Ionescu își exprimă viziunea optimistă privind finalizarea acestui proiect. Acesta a estimat că proiectul ar putea fi gata în decurs de cinci ani.

articol sustinut
Revista presei