Video. Erdogan a instituit cenzura. Un deputat și-a spart telefonul cu un ciocan în Parlamentul Turciei în semn de protest

Video. Erdogan a instituit cenzura. Un deputat și-a spart telefonul cu un ciocan în Parlamentul Turciei în semn de protestRecep Tayyip Erdogan / Sursa: Facebook/ Recep Tayyip Erdoğan

Un deputat și-a spart telefonul mobil cu un ciocan pentru a protesta față de legea cenzurii dictată de Erdogan, cu scopul de a controla cât mai eficient cetățenii din Turcia.

Deputatul turc a scos un ciocan și și-a spart telefonul mobil în timp ce vorbea în parlament. Burak Erbay, membru al Partidului Popular Republican de opoziție, a protestat față de proiectul de lege susținut de guvernul Turciei care vizează combaterea „dezinformării” online.

Noua lege prevede închisoarea pentru cei care accesează sau publică informații care nu sunt aprobate de guvernul de la Ankara.

Conform noii legi, rețelele de socializare și site-urile de internet ar trebui să dezvăluie detalii despre utilizatorii suspectați de „propagarea de informații înșelătoare” și ar putea duce la condamnarea acuzatului la cel mult trei ani de închisoare.

 

Cei care critică proiectul de lege susțin că, dacă ar fi adoptat, ar încălca libertatea presei și ar duce la impunerea pe scară largă a cenzurii, potrivit BBC.

Proiectul de lege, adoptat cu o majoritate de voturi

Jurnaliștii au protestat deja față de instituirea cenzurii prin noul proiect de lege. 12 asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor, inclusiv Reporteri Fără Frontiere (RSF), au denunţat proiectul de lege.

Un articol din lege prevede pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani pentru „răspândirea de informaţii false sau înşelătoare, contrare securităţii interne şi externe a ţării şi de natură să dăuneze sănătăţii publice, să tulbure ordinea publică, să răspândească frica sau panică în rândul populaţiei”.

Parlamentul Turciei a adoptat proiectul de lege cu majoritate de voturi, 334 de voturi din totalul de 581.

Analiștii politici consideră că președintele Erdogan își securizează șansele, precum și pe ale partidului său, înaintea alegerilor din 2023, impunerea cenzurii fiind obișnuită într-un regim totalitar. Președintele Turciei declara deja din 2021 că una din principalele amenințări la adresa democrației vine din reţelele de socializare.

Proiectul de lege a fost depus, în Parlament, de deputaţii AKP, partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Turcia vrea să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina

Erdogan vrea să fie mediator între cele două părți ale conflictului. De asemene, el caută de mult timp să-i aducă pe liderii rus și ucrainean la masa tratativelor pentru a negocia o încetare a focului. Cu toate acestea, agravarea situației pe frontul de luptă împiedică eforturile de pace.

„Din păcate, cele două părţi s-au îndepărtat rapid de diplomaţie”, a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu televizat. De asemenea, el a mai adăugat că acest lucru se întâmplă „În timp ce războiul între Ucraina și Rusia se prelungește, din păcate, situația se înrăutățește și se complică”. În plus, liderul diplomației turce a precizat că o încetare a focului trebuie să aibă loc cât mai repede, conform Reuters.