Cea mai înaltă autoritate constituțională a Franței, Consiliul Constituțional, a aprobat joi decizia guvernului de a solicita oamenilor să prezinte permise sanitare atunci când merg în baruri, restaurante sau alte locuri publice.
Nu este, totuși, o victorie completă pentru președintele francez. În aceeași zi, Consiliul Constituțional a declarat că intrarea obligatorie într-o carantină de zece zile a celor care dau rezultate pozitive la un test de coronavirus reprezintă o privare de libertate. Guvernul luase decizia carantinei obligatporii pentru a combate noul val provocat de mutația Delta.
De asemenea, Consiliul a blocat o altă măsură, care ar fi permis angajatorilor să rezilieze contractele pe termen scurt înainte de termenul limită pentru lucrătorii care nu prezintă un permis de sănătate.
Permisele sanitare, o victorie politică majoră pentru Macron
Decizia Consiliului de a aproba extinderea de către guvern a locurile în care francezii au nevoie de un permis sanitar pentru a putea intra e o mare cvictorie pentrui Macron Lista include acum baruri, restaurante și trenuri, printre altele, în ciuda faptului cî partidele de opoziție și protestatarii din stradă au acuzat că această politică lovește în mod nejustificat ăn libertățile civile.
După adoptarea legislației care impune noi reguli de luptă împotriva pandemiei, parlamentarii și premierul Jean Castex, au cerut Consiliului să evalueze dacă textul este în conformitate cu legea fundamentală a țării.
Protecția sănătății, o „valoare constituțională”
Consiliul Constituțional a recunoscut că permisul sanitar limitează libertățile, dar susține că că protecția sănătății este, de asemenea, o „valoare constituțională”.
Mai mult, Consiliul Susține că impunerea unui permis sanitar pentru accesul la baruri, restaurante și trenuri nu este o manevră pentru a impune vaccinarea obligatorie fără a legifera în mod explicit acest lucru, așa cum susțin protestat uniiarii și politicienii din opoziție, scrie Politico. Permisul de sănătate – care atestă faptul că titularul e vaccinat, a făcut un test în ultimele 48 de ore și acesta e negativ sau s-a recuperat de boală în ultimele șase luni a provocat mari proteste în Franța. Sute de mii de oameni au ieșit weekend-urile trecute în stradă să conteste această decizie a guvernului.