Guvernul SUA acuzase Facebook că a creat un monopol prin cumpărarea unor companii rivale mici. Procesele intentate împotriva Facebook în legătură cu legile anticoncurențiale au fost respinse de un judecător federal dând astfel un avantaj major firmelor de tehnologie.
Procesul antitrust a fost lansat de Comisia Federală pentru Comerț (FTC) și de o coaliție de procurori generali de stat. Judecătorul districtual James Boasberg a dat o lovitură semnificativă autorităților de reglementare care încearcă să limiteze giganții tehnologici, scrie Sky News.
În respingerea acuzațiilor, judecătorul Boasberg a argumentat că acestea sunt „insuficiente din punct de vedere juridic” și nu au furnizat suficiente dovezi pentru a demonstra că Facebook este un monopol.
Hotărârea, care a determinat pentru prima dată o creștere a prețului acțiunilor companiei la peste un trilion de dolari ( 1.000.000.000.000), respinge plângerea, dar nu și cazul, ceea ce înseamnă că FTC ar putea să facă o altă plângere.
„Aceste acuzații - care nici măcar nu furnizează o cifră reală estimată sau o gamă reală pentru cota de piață a Facebook în niciun moment din ultimii 10 ani - nu ajung în cele din urmă să stabilească în mod plauzibil că Facebook deține puterea de piață", a spus judecătorul.
Acuzația a fost adusă în decembrie de guvernul SUA și 48 de state, care au acuzat Facebook că a abuzat de puterea financiară pentru a zdrobi concurenții și a căutat soluții care să includă o scădere forțată a serviciilor sale Instagram și WhatsApp.
FTC a pretins, de asemenea, că Facebook s-a angajat într-o „strategie sistematică” de eliminare a concurenței, inclusiv prin achiziționarea de rivali emergenți precum Instagram în 2012 și WhatsApp în 2014.
Facebook și-a folosit puterea pentru a-și zdrobi rivalii
Procurorul general din New York, Letitia James, a declarat atunci când a intentat procesul
„Facebook și-a folosit puterea de monopol pentru a zdrobi rivalii mai mici și a elimina concurența, totul în detrimentul utilizatorilor de zi cu zi”.
Judecătorul Boasberg a respins, de asemenea, o plângere separată făcută de procurorii generali de stat.
Reprezentanții Facebook au declarat:
„Suntem mulțumiți că deciziile de astăzi recunosc defectele plângerilor guvernamentale depuse împotriva Facebook. Concurăm corect în fiecare zi pentru a câștiga timpul și atenția oamenilor și vom continua să livrăm produse excelente pentru oamenii și companiile care folosesc serviciile noastre.”
Legislația care ar revizui legile antitrust a fost aprobată de Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanților săptămâna trecută și trimisă pentru votare. Această lege ar putea forța Facebook, Google, Amazon și Apple să se împartă în mai multe companii.