Summit G-7. UE pregătește planul pentru impozitarea marilor corporații
- Cristi Dorombach
- 9 iunie 2021, 06:12
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, se va afla marți și miercuri la Strasbourg, pentru ca împreună cu Parlamentul European să pregătească prezența Uniunii Europene la Summit-ul G-7 și întâlnirea dintre Uniune și președintele american, Joe Biden.
Marea noutate a Summit-ului G-7 - care va avea loc în cursul președinției rotative asigurate în acest moment de Regatul Unit - are legătură cu propunerea privind stabilirea de noi cote de impozitare pentru companiile mari. Compromisul la care s-a ajuns săptămâna trecută este cel legat de aplicarea unei taxe de cel puțin 15% asupra profiturilor marilor companii multinaționale, dar există încă multe îndoieli cu privire la modul în care se va face acest lucru.
Uniunea, care ar trebui să asigure aderarea la acest angajament, a fost unul dintre cele mai sensibile spații referitor la această problemă, dar nu a reușit niciodată să întrunească în jurul propunerilor pentru înființarea acestui impozit voința necesară și suficientă pentru a o duce mai departe.
Contururile procesului de înființare a noii taxe sunt într-atât de la început, încât Facebook, o companie care va fi cu siguranță una dintre cele mai afectate, a declarat în weekend că "salută" decizia G-7.
Grupul este format din cele mai mari șapte economii ale lumii - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite - Uniunea având un statut aparte, care nu îi permite, de exemplu, să preia președinția rotativă. În 1977, reprezentanții Comunității Europene de la acea vreme au participat pentru prima dată la Summit-ul de la Londra. Cu timpul, Uniunea și-a asumat un rol mai important și a fost inclusă treptat în toate dezbaterile politice ale Summit-ului. De la Summit-ul de la Ottawa (1981), participă la toate sesiunile de lucru.
Pe de altă parte, Ana Paula Zacarias se va apleca și asupra întâlnirii - care a fost denumită Summit - între președintele american, Joe Biden, și președinții Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, și ai Consiliului European, Chales Michel. Va fi prima întâlnire care va avea loc din momentul în care Biden a ajuns la președinția Statelor Unite și are loc într-un climat de mare destindere, după dezacordurile care au marcat relația dintre predecesorul său, Donald Trump, și Uniune.
În aceste două zile la Strasbourg, Ana Paula Zacarias va dezbate, de asemenea, evaluarea aflată în curs de către Comisie și Consiliu a planurilor naționale de redresare și rezistență, situația statului de drept în Uniunea Europeană, atacurile cibernetice recente asupra unor instituții din cadrul Uniunii și a unor instituții publice și private naționale sensibile, precum și situația femeilor în politică. (Articol de António Freitas de Sousa)
Traducere: Rador